13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„SAD i Crna Gora-misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922″

Crveni krst USA – CG foto USA ambasada

Izložba fotografija pod nazivom „SAD i Crna Gora-misija Američkog Crvenog krsta u Crnoj Gori 1919-1922″, biće otvorena u ponedjeljak 8. oktobra u Kulturnom centru “Nikola Đurković” – Kotor, sa početkom u 19 sati.

Izložbu će otvoriti predsjednik Crvenog krsta Kotor Neđeljko Moškov, predstavnica američke ambasade u Podgorici Dragana Tatić i sekretarka Sekretarijata za sport, kulturu i društvene djelatnosti Jelena Vukasović.

Fokus izložbe biće na fotografijama Američkog Crvenog krsta na kojima je dokumentovano pružanje američke pomoći Crnoj Gori, neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

Nakon uvodnih govora, planirano je i predavanje eksperta na projektu, dr Nebojše Čagorovića i dr Slavka Burzanovića, koji će govoriti o samom djelovanju Američkog Crvenog krsta.

Crveni krst USA – CG foto USA ambasada

Djelovanje Američkog Crvenog krsta je bilo veoma značajno u Crnoj Gori u periodu od 1919 do 1922. godine. Pored humanitarne pomoći stanovništvu, Američki Crveni krst je otvorio bolnicu u Podgorici i dva sirotišta sa školama u Podgorici i Danilovgradu, ambulante, kantine, zubnu kliniku i uputio svoje ljekare i hirurge. Ova obimna aktivnost fotografski je bilježena i, zahvaljujući tome, danas imamo priliku da napravimo uvid u, prvenstveno, socijalne prilike tog perioda kroz izložbu koja o tome svjedoči.

Ovaj događaj organizuje Crveni krst Crne Gore, u okviru projekta „Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore-Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije prvog svjetskog rata”, uz podršku Američke ambasade u Podgorici.

Najčitanije