4 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD nameće nove opsežne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini

 SAD foto EPA

SAD je uveo sveobuhvatne nove mjere protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, koje ciljaju, među ostalim, buduće energetske kapacitete Rusije, izbjegavanje sankcija i samoubilačku bespilotnu letjelicu koja je bila prijetnja ukrajinskim vojnicima i opremi.

Sankcije ciljaju stotine osoba i subjekata. Najnovije mjere usmjerene su protiv subjekta uključenog u razvoj, rad i vlasništvo nad ogromnim projektom u Sibiru poznatom kao Arctic-2 LNG, stoji u priopćenju State Departmenta.

Svrha projekta je isporučivanje ukapljenog prirodnog plina na globalna tržišta.

Washington je uveo sankcije protiv proizvodnje dronova KUB-BLA i Lancet koje koristi ruska vojska u Ukrajini.

Američko ministarstvo trgovine je dodalo 13 subjekata u Rusiji i Uzbekistanu na svoj popis kontrole izvoza zbog djelovanja protivnog američkoj nacionalnoj sigurnosti ili vanjskoj politici.

SAD se također sada pozabavio izbjegavanjem sankcija putem Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. Ministarstvo financija objavilo je da tvrtke sa sjedištem u tim zemljama nastavljaju slati robu s dvojnom namjenom visokog prioriteta u Rusiju, uključujući komponente na koje se Moskva oslanja za svoje sustave naoružanja.

Sedam banaka sa sjedištem u Rusiji i deseci industrijskih tvrtki također su pogođeni sankcijama ministarstva financija, uključujući Gazpromneft Catalytic Systems LLC, za koje ministarstvo financija SAD-a kaže da proizvodi kemijske agense za naprednu preradu nafte u Rusiji.

Kremlj je rekao kako očekuje da će mu Zapad nametnuti još strože sankcije zbog rata, ali sve više raste sentiment da takve kazne štete zapadnim interesima dok se rusko gospodarstvo dobro prilagođava.

Najčitanije