7 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD pokrenuo osvetničke napade na proiranske milicije u Siriji i Iraku

Vojnici su ubijeni u napadu na bazu u Jordanu
Foto: Michael A. McCoy / REUTERS

SAD je izveo zračne napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

SAD je pokrenuo osvetničke zračne napade na militante u Iraku i Siriji. Izvode ih zrakoplovima ali i bespilotnim letjelicama. Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi da su pogođeni položaji proiranske milicije u istočnoj Siriji. Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je 40 ozlijeđeno.

Sirijski državni mediji objavili su da je “američka agresija” na lokacije u sirijskim pustinjskim područjima te na sirijskoj i iranskoj granici rezultirala brojnim ubijenima i ozlijeđenima.

Iako američki napadi nisu ciljali mete unutar Irana, vrlo je vjerojatno da će dovesti do porasta napetosti na Bliskom istoku izazvanih ratom Izraela protiv Hamasa u Gazi koji traje duže od tri mjeseca.

Austin: Napadi na 7 objekata

Američki ministar obraneLloyd Austin objavio je da su američke vojne snage, prema Bidenovim uputama, izvele napade na sedam objekata unutar Iraka i Sirije koje Iranska revolucionarna garda (IRGC) i pridružene milicije koriste za napad na američke snage.

Ovo je početak našeg odgovora, naveo je Austin u izjavi.

Američka vojska: Pogodili smo više od 85 ciljeva
Napad je počeo u 16 sati po istočnoameričkom vremenu (u 22 sata po europskom).

Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) izvele su zračne napade u Iraku i Siriji protiv snaga Quds iranske Revolucionarne garde (IRGC) i pridruženih milicijskih skupina. Američke vojne snage pogodile su više od 85 ciljeva, s brojnim zrakoplovima uključujući bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD-a. U zračnim napadima korišteno je više od 125 preciznih streljiva.

Objekti koji su pogođeni uključivali su zapovjedne i kontrolne operativne centre, obavještajne centre, rakete i projektile i skladišta bespilotnih letjelica, te logističke objekte i objekte lanca opskrbe streljivom milicijskih skupina i njihovih sponzora IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicijske snage, navodi Penatagon.

Biden: Gađani objekte koji se koriste za napade na američke snage 
Nakon početka američkog napada priopćenjem se oglasio i američki predsjednik Joe Biden.

Između ostalog, u priopćenju se navodi, da su popodne (po američkom vremenu) po njegovoj zapovijedi, američke vojne snage gađale objekte u Iraku i Siriji koje IRCG i pridružene milicije koriste za napade na američke snage.

Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru, poručio je Biden.

Navodi i kako SAD ne želi sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu.

No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. listopada kojim je krenuo rat.

Američki predsjednik dočekao tijela ubijenih vojnika

Prethodno je američki predsjednikJoe Bidendočekao u vojnoj bazi Dover u Delawareu tijela trojice vojnika koji su ubijeni u napadu na američku bazu u Jordanu.

SAD tvrdi da je bespilotna letjelica korištena u napadu iranske proizvodnje i da su napad izveli militanti koje podržava Iran.

Napad u Jordanu bio je prvi smrtonosni napad na američke trupe otkako je u listopadu izbio rat Izraela i Hamasa.

Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da ga ne želi ni Teheran, dok raste pritisak republikanaca na Bidena da zada udarac izravno Iranu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije