23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD traži od Kine da utječe na Iran da obuzda napade hutista

Teretni brod Galaxy Leader
Foto: Houthi Military Media / Reuters

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kine da potakne Teheran da obuzda hutiste povezane s Iranom koji napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, ali zasad nema znakova da je Peking pomogao, izvijestio je u srijedu Financial Times pozivajući se na američke dužnosnike.

SAD je nekoliko puta pokrenuo to pitanje s najvišim kineskim dužnosnicima u posljednja tri mjeseca, navodi se u izvješću.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i njegov zamjenik Jon Finer razgovarali su o tome na sastancima ovog mjeseca u Washingtonu s Liu Jianchaom, šefom Odjela za međunarodnu vezu Komunističke partije Kine, pišu novine.

Američki državni tajnik Antony Blinken također je pokrenuo to pitanje sa svojim kineskim kolegom, navodi se u izvješću i dodaje da američki dužnosnici smatraju kako se Kina baš nije pokazala u vršenju pritiska na Iran da obuzda hutiste, osim blage izjave koju je Peking objavio prošlog tjedna.

Ranije u srijedu, američka vojska izvela je napade u Jemenu, uništivši dvije protubrodske rakete hutista koje su bile usmjerene na Crveno more i bile spremne za lansiranje.

U ponedjeljak su američke i britanske snage izvele niz napada u Jemenu, ciljajući na podzemno skladište hutista, kao i na projektile i nadzornu opremu koje koristi skupina povezana s Iranom protiv brodova u Crvenom moru.

Napadi hutista prekinuli su globalni pomorski promet i potaknuli strahove od globalne inflacije. Također su produbili zabrinutost da bi posljedice rata između Izraela i Hamasa mogle destabilizirati Bliski istok.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije