20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom solarni potencijal ima oko 10.000 krovova – Opština će davati i subvencije za fasade

Herceg Novi

Opština Herceg Novi će narednih dana raspisati tender za snimanje krovova iz vazduha, u cilju ispitivanja solarnih potencijala grada.

Ukupno predviđena vrijednost tendera je 50.000 EUR, od čega će snimanje grada koštati oko 25.000, kazao je za RTHN, Ilija Peulić menadžer energetske efikasnosti u Sekretarijatu za ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi:

– Imamo oko 10.000 krovova koji su otprilike, solarno potencijalni. Nakon snimanja ćemo dobiti tačnu informaciju. Predračun za snimanje po krovu iznosi 1,5 euro, što je ukupno oko 15.000 troškova, dok ostalih 10.000 EUR ostaje u kasi zelenih površina za ovu godinu – ocijenio je Peulić.

U cilju unapređenja energetske efikasnosti Opština će davati i subvencije za fasade:

– To su demit fasade. Prioritet će dati zgradama, koje imaju više stanova, ali će ulagati u fasade na manjim objektima. Primjera radi u komšiluku, Hrvatska je za ovu godinu izdvojila 12 mil EUR za fasade, nabavku toplotnih pumpi, najmodernijih sistema grijanja i hlađenja i mijenjanje bravarije drvene u eloksiranu – usporedio je Peulić.

Orto-foto snimak poslužiće i za izradu zelenog katastra, kako bi se znao tačan broj stabala i u kakvom su stanju:

– To je proces. U svakom slučaju biće popisana stabla i da se zna u kakvom su stanju. Ekipe će ići na teren, ali će imati orto-foto snimak, gdje će imati tačne koordinacije tog drveća i ubuduće, da ne bi dolazilo do sječe zdravih stabala, na način da se taj potencijal čuva i unapređuje. Orto-foto snimak će koristiti i Sekretarijatu za prostorono planiranje i izgradnju – naveo je Peulić.

U lokalnoj upravi nakon vazdušnih snimaka, moći će da kreiraju geo-portal za energetsku efikasnost, koji će moći da koriste i vlasnici legalnih stambenih objekata.

Najčitanije