26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

SAD ukinula vize za hrvatske državljane

Američka viza

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembra moći putovati u SAD bez viza, objavio je u utorak poslijepodne na svom Twitter profilu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembra moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država”, objavio je Božinović.

Ministarstvo sigurnosti SAD-a je ranije saopštilo da je ministar Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u utorak Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP).

Hrvatska prošla stroge kriterijume

Prema saopštenju, najkasnije 1. decembra, Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u saopštenju.

“Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših dviju zemalja”, izjavio je Mayorkas.

Mayorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije.

“Radujem se nastavku naše bliske saradnje na ključnim prioritetima”, dodao je Mayorkas.

Izvor:Agencije

Najčitanije