29.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sami proizvodite obnovljivu energiju kroz projekat Solari

Solarna energija – paneli – Eficom
Elektroprivreda Crne Gore raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekata Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30kW. Tender vrijedan 19,9 mil EUR otvoren je do 25. oktobra, a u četri partije nabavljaju se: monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

Kako je saopšteno iz kompanije, projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta, je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

– Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu – navodi se u saopštenju.

Projektom će se proizvodnja električne energije orijentisati na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

– Građani će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosječnom računu za električnu energiju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 6 do 8 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju – naglasio je predsjednik odbora direktora, Milutin Đukanović.
U realizaciji Projekta važnu ulogu imaće EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti da subvencionira korisnike sa 20% vrijednosti instalacije.

Građani prijavom za ovaj projekat ostvaruju mnogobrojne koristi: sami proizvode električnu energiju čime se dugoročno umanjuje račun za električnu energiju, umanjena tržišna vrijednost fotonaponskog sistema zbog subvencije Eko fonda na opremu od 20%, rata kredita za solarni sistem približna je iznosu prosječnog računa umanjenog za subvenciju od 20%, koristi se obnovljivi izvor energije koji ne generiše štetne materije i ne zagađuje okolinu, samim tim ovezbjeđuje se zdravije i čistije okruženje, a uz isporuku i montažu opreme EPCG će obezbijediti i logističku podršku u daljoj realizaciji projekta.

Na međunarodni javni poziv za obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+, koji je Elektroprivreda Crne Gore raspisala 2. avgusta, prijavilo se osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera. U najkraćem roku, biće raspisan i javni poziv za građane, da se prijave za učešće u projektu SOLARI.

Najčitanije