21 C
Kotor

Slušaj online radio

Samo gradnja obilaznice i mosta mogu riješiti dugogodišnje probleme u saobraćaju

Obilaznica HN

Rješenje dugogodišnjeg problema saobraćajnih gužvi u toku ljetnje turističke sezone Hercegnovljani vide u izgradnji obilaznice oko grada i brze saobraćajnice preko Bokokotorskog zaliva koja će biti ne samo spas od saobraćajnog kolapsa u gradu, već će biti dio duge trase koja povezuje Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i BiH sa Albanijom i Grčkom.

Projekti gradnje obilaznice oko Herceg Novog i brze saobraćajnice preko Bokokotorskog zaliva ušli su u kapitalni budžet države i njihova realizacija važna je ne samo za Herceg Novi, već za čitavu Crnu Goru i jadransko-jonsku regiju.

Projektni zadatak nije lak, kaže sekretar za prostorno planiranje i izgradnju, Vladislav Velaš.

-Izrada glavnog projekta obilaznice oko Herceg Novog je u završnoj fazi i nema velikih odstupanja. Čekamo samo saglasnost Geološkog zavoda na elaborat geoloških istražnih radova za same objekte. Što se tiče same trase, tu nema nekih odstupanja i tu se i završava sve. Može doći do pomeranja nekih samih objekata, mosta, tunela ili galerije i očekujemo da će u narednim danima stići i njihova saglasnost na projekat istražnih radova, tako da ćemo vrlo brzo u narednim danima krenuti sa istražnim geološkim radovima za objekte na trasi. Obilaznica je od Sutorine, ispod Ratiševine i Poda ka Zelenici i to je taj krak 1, od tog kraka odvaja se i krak koji bi išao ka rivijeri i obilaznica bi nastavila dalje ka Morinju i Kotoru. Prije desetak dana razgovarali sa projektantom, dali smo mu zadatak da tu trasu iz plana obalnog područja i takođe, trasu koju je PUP preuzeo, još jednom izanalizira i da nam da neki prijedlog izvodljivosti uopšte građenja i te trase, tako da bi vrlo brzo krenuli u projektovanje i tog kraka, odnosno nastavka 2 koji bi se vezao na ovu obilaznicu, nastavio tamo i vezao se na prvu krivinu od Morinja ka Nikšiću na obilaznicu, navodi Velaš.

Izgradnja obilaznice i brze saobraćajnice mnogo je važna za Hercegnovljane, koji jedva čekaju da gradnja počne. Pitali smo ih šta će donijeti gradnja obilaznice i brze saobraćajnice.

– Napraviće normalan život za stanovnike, bez gužve, za sav tranzit koji prolazi na bilo koju stranu, samo da ne ide kroz grad.

– Bilo šta da se uradi biće dobro.

– Značiće manji haos, manje izduvnih gasova i čistiji vazduh, veću bezbjednost za djecu…

Zbog prirode posla, velike gužve u gradu ometaju taksi prevoz. Taksi vozači vjeruju da će im gradnja obilaznice i povezivanja Bokokotorskog zaliva donijeti veliku pomoć i olakšati posao.

– Obilaznica znači mnogo za bolji protok saobraćaja. Nama taksistima mnogo znači, da ne gubimo vrijeme da što prije odradimo vožnju i da se vratimo. Mnogo bi doprinijela gradnja mosta preko Veriga u brzini protoka saobraćaja i manjeg gubljenja vremena i manje gužvi, naveo je taksista Danilo Tripković.

-Značila bi mnogo za grad. Grad bi se rasteretio ove velike gužve, tako da je to jedini spas za ovaj grad. Ja radim preko 10 godina i sve su veće gužve, pogotovu u julu i avgustu i tad su gužve nesnosne, vjerujte mi. Rješenje za ovaj grad je samo zaobilaznica, kako za Herceg Novi, tako i za Kotor i za Budvu, kaže taksi vozač Dragan Bošnjak.

Raspisan je tender i intenzivirane su aktivnosti oko povezivanja Bokokotorskog zaliva, kako bi se našlo najbolje rješenje za gradnju mosta na prelazu Opatovo-Sv. Neđelja, Verige, ili gradnju podvodnog tunela na relaciji Zelenika – Luštica. Brza saobraćajnica vodila bi dalje preko Luštice do Lastve Grbaljske, navodi, Vladislav Velaš.

Most – Boka Kotorska

-Što se tiče saobraćajnog prelaska preko Boke, to je jednostavno pitanje na koje nismo dobili odgovor u posljednjih 50 godina. Uvjek se priča o nekim varijantama, o prelasku na Verigama ili na Svetoj Neđelji ili na Zelenici, a to nije dobro i opet imamo raspisan jedan tender za izradu idejnog rješenja, gdje će se još jednom razmotriti varijante jedna ili druga. Definitivno, što se tiče Opštine Herceg Novi mislim da je prelazak na Verigama, odnosno na Svetoj Neđelji nešto što mi kao opština zastupamo. Razlozi su mnogobrojni, da ih ne ponavljam jer su mnogo puta do sada istaknuti. Znamo priču UNESKA i ne bih se složio sa tim, jer ako može most na toj poziciji, može i na nekoj drugoj, odnosno, pod istim režimom zaštite su i Verige i Herceg Novi. Konzervatorski uslovi su potrebni i za mosat na Verigama i za most u Zelenici ili u Kumboru, tako da ćemo pustiti projektante da nam potvrde definitivno šta je naj naj, najbolje rješenje. Nije tu samo Herceg Novi, tu su i ostali gradovi u Boki i ja mislim da su se stekli uslovi da konačno dobijemo definitivnu varijantu prelaza preko Boke. To bi automatski značilo da se sve ostale alternative ukidaju, a posledica toga jesu zaista po građane. Posljednjih godina ogromne površine ostaju zarobljene na tim koridorima. Građani niti mogu da koriste tu zemlju, niti mogu da je valorizuju na pravi način. Ona stoji zarobljena već decenijama unazad, ali dok ne donesemo rješenje ostaće tako, a nije fer, nije dobro i nije pošteno, kaže Velaš.

Ideja o izgradnji mosta preko Bokokotorskog zaliva prisutna je već decenijama, ali su svi projekti suočeni sa brojnim izazovima, uključujući ekonomske, ekološke i društvene faktore. Boka Kotorska je još od 1979. godine na UNESCO-voj listi svjetskog nasleđa tako da je pored procjena ekonomske isplativosti, tehničke izvodljivosti, uticaja na okolinu i ambijentalnu cjelinu potrebna i procjena uticaja na kulturno-istorijsku baštinu i zahtjeva pažljivo razmatranje i složenu analizu svih tih aspekata prije donošenja odluka o izgradnji. Postoji istorija različitih pokušaja gradnje mosta preko Bokokotorskog zaliva, međutim, svi ti brojni faktori su onemogućavali njihovu realizaciju. Razgovori o gradnji mosta preko Bokokotorskog zaliva izazivaju različite reakcije u javnosti i podjeljenost među stručnjacima, stanovništvom i političarima. Neki podržavaju izgradnju mosta zbog ekonomskih prednosti i poboljšanja povezanosti regiona, dok drugi izražavaju zabrinutost zbog mogućih ekoloških posljedica i uticaja na lokalnu kulturu.Najnovije idejno rješenje će biti ključno za povezivanje obala Bokokotorskog zaliva.

Realizacija projekata obilaznice i brze jadranske saobraćajnice je način da se  rješe dugogodišnji problemi u saobraćaju. To će biti i način da se rastereti stara magistrala, jedna od najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori, pogotovu tokom ljetnje turističke sezone.

/Lj. Veljković/

Najčitanije