23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Samo jedan predstavnik Vlade došao na sjednicu Odbora povjerenika Opštine Tivat

Sa večerašnje sjednice Odbora povjerenika

Sindik: Kontinuiet neozbiljnosti koju imamo na političkoj sceni Crne Gore


Deseta redovna sjendica Odbora povjerenika Opštine Tivat večeras nije mogla biti održana jer se u zakazano vrijeme, u skupštinskoj sali Opštine Tivat od sedmoro, pojavilo samo troje povjerenika.

Na sjednicu su pored predsjednika Odbora povjerenika Gorana Sindika, došli i Igor Jovović (koji zajendo sa Sindikom, predstavlja građane Tivta u tom tijelu), kao i Aleksandra Gardašević-Slavuljica koja je predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Pozivu Sindika za održavanje sjednce nisu se odazvali ostali povjerenici koju u tom tijelu zastupaju interese Vlade Crne Gore: Enesa Hasanagić Katana i Jelena Pejović kao predstavnice Ministarstva javne uprave, Šućo Orahovac, predstavnik Ministartsva fiunansija i Jelena Krivokapić, predstvanica Generalnog sekretarijata Vlade.

Sindiku stoga nije preostalo ništa drugo nego da konstatuje da nema kvoruma za održavanje sjednice. On je nedolazak većine svojih kolega- povjerenika iz Podgorice ocijenio kao “kontinuiet neozbiljnosti koju imamo na političkoj sceni Crne Gore”.

“Intencija  današnje sjedncine je bila usvjanje niza odluka koje su od značaja za tekuće funkcionisanje Opštine Tivat, ali kao što vidimo, u sali nemamo prisustvo dovoljng broja povjerenika da bi Odbor mogao raditi i odlučivati. Iz toga možemo izvesti zaključak o individualnoj odgovornosti članova ovog Odbora, kao i njihovog pristupa radu za koji mi povjerenici, uredno primamo naknadu.”- kazao je Sindik ističući da je takvo ponašanje neozbiljno.

On je kazao da “sada samo može da poželi uspješan rad novom sazivu SO Tivat” koji je izabran na vanrednim lokalnim izborima 23.oktobra i koji bi konstitutivnu sjednicu trebalo da održi 2.decembra.

“Iskreno žalim što ostale moje kolege nisu prisustvovale večerašnjoj sjednici čime bi omogućili progresivan i uspješan rad Opštine Tivat.”- naglasio je Sindik.

Odbor povjerenika koji u njenim funkcijama zamjenjuje bivši saziv SO Tivat koji je Vlada raspustila još u martu mjesecu, večeras je trebalo da se pored ostaloga, izjašnjava o predlogu Odluke o rebalansu budžeta Opštine Tivat za 2022. koji je, zbog viška ostvarenih prihoda, predložila administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (NP). Po toj odluci, budžet je sa aktuelnih 18.635.700 eura, trebalo da se uveća na iznos od 20.135.700 eura. Većina tog dodatnog novca trebalo je da se raspodijeli na kapitalna, te ulaganja u kulturu, socijalna davanja, ali i veće dotacije Komunalnom preduzeću za održavanje grada. Uz to, povjerenici su večeras trebali da razmatraju i ukupno pet odluka o izgradnji lokalnih objekata od javnog interesa (četitri nove trafostanice i jednog elektro-voda), a kojima će se stvoriti preduslovi za nastavak izgradnje nekoliko značajnih hotelsko-turističkih i rezidencijalnih kompleksa u zahvatu Državne studije lokacije Arsenal-Porto Montenegro, u centru grada, Donjoj Lastvi i u Bonićima. Večerašnji nediolazak većine predstavnika Vlade na sjednicu Odbora povjerenika nastavak je njihovog nekonstruktivnog ponašanja u tom tijelu od juna ove godine  kada je kabinet premijera Dritana Abazovića  (URA)bez ikakvog obrazloženja, odjednom odlučio da smijeni dotadašnji petočlani Odbor povjerenika Opštine Tivat koji je u martu nakon raspuštanja SO, imenovala bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića. Umjesto njih. Abazovićčeva Vlada je imenovala novi sedmočlani Odbor u kojem su njeni, umjesto predstavnika građana Tivta imali većinu, a što je u proteklih nekoliko mjjseci dovelo do velikih opstrukcija radu lokalne izvršne vlasti gradonačenika Komnenovića u čemu su svojim poonašanjem prednjačile povjerenice Enesa Hasanagić-Katana i Jelena Pejović, te njihov kolega Šućo Orahovac.

„Teško je nakon ovoga večeras, reći bilo što suvislo, osim da je ovakvo ponašanje dijela članova Odbora povjerenika koji predstavljaju Vladu, zaista velika njihova neodgovornost prema građanima Tivta. Dvije trećne ovog Odbora čine predstavnici Vlade- državni sekretari, visoki funkcioneri ministartsva i ja zaista nemam riječi za ovo što rade jer su oni zvanično, od Vlade u to tijelo poslati da rješavaju probleme Tivčana, ne da prave probleme Tivćanima.“- prokomentarisao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović epilog večerašnjeg neuspjelog pokušaja održavanja sjendice Odbora povjerenika. On je istakao da ovakvo „ponašanje dijela članov Odbora nije od juče“ i da su oni u proteklom periodu, održali veoma mali broj sjednica.

„Ostalo je nejasno zašto je uopšte mijenjan prvobitni Odbor povjerenika i imenovan ovaj u ovakvom sazivu i pokazalo se ispravnim sve ono što sam ja na tu temu ranije govorio.  Umjesto da se rješavaju problemi građana, blokiralo se nešto što je Tivat trebao da slijedi i da realizuje.“- istakao je Komnenović dodajući da su u međuvremenu ipak bili izbori i da očekuje da nakon konstituisanja novoizabranog saziva SO 2. decembra „Tivćani uzmu sudbinu svog grada u svoje ruke, a ne da njime upravljaju pogorički centru moći“. Dodao je da je duboko razočaran postupoanjem predstavnika Vlade u Odboru povjerenika „i neka im to svim služi na čast“, kao i da će svako snositi odgivornost zbog svojih postupaka.

Izvor:S.L.

Najčitanije