34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U novskom Kolektivu: Veče ideja vrijednih širenja: O onima koji su sadili i branili drveće

TEDxPodgorica

U novskom Kolektivu, u subotu od 18 sati,  NVO Novi Val, u okviru projekta Palma Nostra organizuje Veče ideja vrijednih širenja: O onima koji su sadili i branili drveće.

Prikazvaćemo dva govora koja su održana u okviru TEDxPodgorica 2022, a sa fokusom na temu „Misli globalno, djeluj lokalno.”

Prvi govornik je Stefan Đukić, ponosni učesnik tzv. Čempres revolucije, koji prenosi svoje impresije o odlučnoj i srčanoj pobuni građana protiv sječe stabala i izgradnje vrtića, kao i o onome što je pokretačko u ljudima – revolucija uma. Trajanje: 16 min.

U drugom video govoru,  priču nam priča Miki Vujović koji predstavlja ideju iza Inicijative 100.000 stabala odnosno ”kako iz žira dobijamo hrast.” Trajanje: 17 min.

TEDx je program lokalnih, nezavisno organizovanih događaja koji okupljaju ljude koji žele da dožive iskustvo TED-a (globalno poznate konferencije kao i platforme posvećene idejama vrijednim širenja) i pokreću teme i diskusije važne za lokalnu zajednicu, a i šire.

Dođite da razmjenimo utiske, poručuju organizatori.

Kolektiv Novi

Sima Matavulja 9, Stari Grad, Herceg Novi

Subota, 26. novembar u 18 sati

Ulaz besplatan

Ovaj događaj organizuje se u okviru projekta Palma Nostra koji nastoji da edukuje, informise i podstakne građane Herceg Novog da uzmu učešće u rješavanju problema životne sredine svog grada. Projekat podrazumjeva kreiranje informativno-edukativne online platforme, prikazivanje tri dokumentarna filma koja se bave pitanjem prirodnog dobra i odnosa pojedinaca i zajednica prema prirodi, pokretanje peticije za inicijativu uspostavljanja posebne budžetske linije Opštine Herceg Novi za očuvanje, zastitu, valorizaciju promociju prirodnog nasljeđa Herceg Novog (posebno flore), potpisivanje memoranduma o saradnji sa Opštinom Herceg Novi te snimanje i prikazivanje „omaž“ dokumentarnog filma Palma Nostra, posvećenog novskim palmama kojih više nema.

Projekat Palma Nostra NVO Nov Val realizuje u  okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 -ReLOaD2, koji finansira EU, a implementira UNDP. U Crnoj Gori ReLOaD2 program sprovodi se u partnerstvu sa petnaest opština, među kojima su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, koje čine klaster Coastal Mates.

Najčitanije