16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Šantić krenuo u osvajanje Elbrusa

Marjan Šantić

Dugogodišnji planinar, član kotorskog planinarskog kluba Vjeverica, Marjan Šantić, pokušaće da osvoji najviši evropski planinski vrh Elbrus u Rusiji, na Kavkazu. Šantić se nada da će uspjeti da osvoji vrh na nadmorskoj visini od 5.642 metra, a gdje se temperature kreću i do 30 stepeni ispod nule.

“Nadam se najboljem, iako već sada znam da mi vremenske prilike nijesu naklonjene, a to značajno utiče na cijelu situaciju”, kazao je Šantić.

On je juče krenuo na put iz Kotora, a za ovaj uspon, koji traje šest dana, pripremao se pola godine uz aklimatizaciju trećeg i četvrtog dana.

“Na samom vrhu je dostupnost kiseonika svega pedeset odsto. Posljednji dan uspona je posebno naporan i traje četrnaest sati. Najbolji uslovi za odlazak u ekspediciju ove vrste su ljetnji mjeseci, ali sam bio spriječen da se tada pridružim crnogorskoj ekspediciji. Pokušao sam putem interneta da se informišem da li sada kreće neka od ekspedicija iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i oni će se na ovaj poduhvat odlučiti u julu ili avgustu. Dakle, krećem sam, ali se može desiti da tamo naiđem na kolege planinare koji će mi se pridružiti”, kaže Šantić.

On se u januaru prošle godine popeo na planinski vrh Kilimandžaro, i osvajanjem najvišeg afričkog vrha i najveće planine na svijetu, ostvario je svoj životni san. Osvojio je i najviši vrh Albanije Maja jezerca, zatim Slovenije Triglav i Austrije Gros Glokner.

U Rusiji će, kaže, predstavljati Kotor, ali i Crnu Goru i to mu je, ističe, veliko zadovoljstvo.

Najčitanije