23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki je odavno otvoreno pitanje bezbjednosti plovidbe ali…

Kruzer u Boki sa sidrišta odnio vjetar
Incident sa američkim megakruzerom, koji se desio juče u Kotoru, ponovo je otvorio priču o bezbjednosti plovidbe u zalivu, gdje se vođenjem brodova kroz zaliv bave tri kompanije, što je jedinstvena praksa u regionu.

Podsjećamo da je juče bilo dramatično u Luci Kotor, kada je megakruzer pod jakim udarima vjetra skoro pa dotakao obalu Prčanja

Da li je u pitanju bila viša sila ili ljudski faktor, incident je pokrenuo staru priču o bezbjednosti u Luci Kotor.

Direktor kotorske luke, Branko Kovačević, za RTCG kaže da Luka nema nikakvih nadležnosti.

“Pilot je bio druga kompanija, nije bio pilot Luke. Nažalost, skrećemo još jednom pažnju da se mora voditi računa, prije no što se donese koncesija, jer nigdje u okruženju nema da u jednom ovako malom prostoru imate tri kompanije koje se bave istim poslom”, rekao je Kovačević.Inače, u Kotoru su juče uz Crown Princess bila još dva broda, a ukupno je za ovu sezonu najavljeno 430 dolazaka, što predstavlja veliki izazov za sve u lancu odgovornosti za sigurnost plovidbe.

Bruno Brkanović iz Lučke kapetanije rekao je Javnom servisu da je jučerašnji incident u pomorstvu uobičajen, ali da je problem to što je u pitanju mali prostor.

“Znači mali je zaliv, a brod je veliki. Kad je zapuvao ovaj jugoistočni vjetar, lanac se otegao i počeo je da ore. Kapetan je na vrijeme reagovao, makine su dvije radile. I pored svega toga brod se primakao od 70 do 100 metara obali. Međutim nije se ni nasukao, jer je tu dubina od 10 do 12 metara”, kazao je on.

/Nevenka Macan/

Izvor:rtcg

Najčitanije