13 C
Kotor

Slušaj online radio

“Saobraćajne gužve nisu mjerilo uspješnosti sezone, situacija na terenu nije ružičasta”

Budva – foto Boka News

Crna Gora sa ograničenim resursima nije destinacija koja može da apsorbuje masovni turizam, što se u najvećoj mjeri vidjelo i ovoga ljeta kada su svakodnevno bilježene ogromne gužve, nedostatak parking prostora, komunalna neuređenost grada, kaže Aleksandar Jovanović iz Udruženja ugostitelja Budve. Smatra da finansijski efekti neće biti kako se očekivalo i prognoziralo.

Velika očekivanja od špica sezone, pompezne najave o obaranju rekorda iz 2019. godine, ali situacija na terenu i nije previše ružičasta, kratka je ocjena sezone 2023.

“Ovu sezonu obilježile su velike gužve u saobraćaju, mali broj parking mjesta, puno novih tržišta, koja su prvi put u Crnoj Gori, a sve to nije napravilo neke rezultate koje smo mi očekivali da napravimo i to je negdje glavna karakteristika, sezone, nekoegzistentnost, velike gužve i finansijska dobit ispod očekivane”, istakao je Jovanović za Polis

Saobgraćajne gužve nikako nisu mjerilo uspješnosti sezone, dodaje Jovanović.

Saobraćajne gužve na magistrali

“Nikako da se usaglasimo sa ljudima koji su donosioci važnih odluka u turizmu, nikako da malo više poslušaju privredu i dirtektne informacije sa terena, negdje da preslikaju neke dobre odluke. Sama gužva po sebi ne znači ništa, mi smo ove godine svjedočili velikim gužvama u saobraćaju, gosti prosto nisu mogli da dođu do određenih, destinacija, restorana i plaža, bilo je puno nervoze i negdje Crna Gora kao mala zemlja koja ima ograničene resurse, infrastrukturne na prvom mjestu, ne može toliki broj turista da apsorbuje, taj vid turizma, odnosno maosvni turizam nije nešto na šta Crna Gora može da odgovori kao mala lijepa zemlja, puna raznolikih ljepota od sjevera pa do juga, mislim da je sad produženje sezone i ponuda za goste koji bi došli da uživaju u tim ljepotama, nije za masovni turizam definitivno”, kazao je on.

Kod nas se turizam iz godine u godinu dešava stihijski, pa nam je, kako ističe, hitno potrebna strategija razvoja.

“Nikako da organizujemo našu ponudu, što negdje govori da mi nemamo nikakve strategije razvoja turizma, pogotovu ne Opština Budva, godinama mi svi apelujemo da se ta strategija napiše, pa na kraju krajeva neka bude kratkoročna ili srednjeročna, ako već nemamo pameti da napišemo dugoročnu u ovom trenutku, moramo se organizovano baviti turizom, moramo znati koji su nam ciljevi i šta ova destinacija može da ponudi”, kazao je on.

Jovanović je dodao da je predsezona bila jako dobra te da je i postsezona dobro počela, ali da je neophodno obezbijediti bolju avipovezanost kako bi se taj trend i održao.

/D.P. – RTV Budva/

Izvor:RTV Budva

Najčitanije