26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sastanak Ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa predsjednicima bokeljskih opština

Sastanak u Tivtu – foto Boka News

Sastanak ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore prof. dr Ratka Mitrovića sa predsjednicima opština Tivat (Željko Komnenović), Kotor (Vladimir Jokić), Herceg Novi (Stevan Katić) i Budva (Marko Carević), održan je danas u Tivtu.

U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik Opštine Tivat, koji se zahvalio učesnicima na prihvatanju inicijative i odazivu, što zanači da razumiju ideje, teme i probleme kao što su prostorna i planska dokumentacija, pitanje legalizacije, pitanje Morskog dobra, Vodacoma,  tremana otpadnih voda…

Željko Komnenović – foto Boka News

“Nadam se da će ove teme biti impuls koje će voditi dijalogu i pronalaženju riješenja za nagomilane probleme u proteklih 30 godina. Nadam se da je dobra volja ministra Mitrovića da se ovi problemi riješavaju tamo gdje su i nastali je veoma dobro i da če ovo tek biti početak za nastavak takve prakse, kao i da se jedna od tematskih sjednica Vlade CG u narednom period održi u Boki, dakle bliskom saradnjom s loklnim upravama…”-  kazao je Željko Komnenović.

Ministar Ratko Mitrović – foto Boka News

Ministar  prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore poručio je osim prostornog planiranja jedan od najvažnijih pitanja u Crnoj Gori je ekologija.

“Mi ulazimo u pregovarački process sa poglavljem 27 koje je vezano za ekologiju. Mi imamo problem sa svim napravljenim uređajima za prečišćavanje otpadnih voda, problem čvrstvog otpada. Ako hoćemo da razvijamo industriju moramo da razvijamo cirkularnu industriju, koja nema otpada koji zagađuje. Zbog mnogo problema na valadi smo napravili Akcioni plan  za buduću strategiju razvoja ekologije u CG” – kazao je Mitrović.

Što se tiče prostornog planiranja, država planira otvoriti Zavod za prostorno planiranje i urbanizam koji će kontrolisati država jer je to jedi način da se kontroliše ovaj najvrijedniji resurs (prostor) i njegov budući razvoj, najavio je minister Mitrović.

Vladimir Jokić – foto Boka News

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić izrazio je zadovoljstvo što se pružila prilika da se na ovakvom plenumu razmjene problemi u fonkcionisanju lokalnih uprava a koja su u resoru minstra Mitrovića, što predstavlja jedan novi kvalitet a to je da vladina tijela i ministar lično dođu na lice mjesta i čuju koji su problemi koji se odražavaju na sve građane.

“Nadam se da smo od danas bliže riješavanju problema, koji su mučili ne samo Kotor već i međunarodnu zajednicu na čelu sa UNESCO- om kada je u pitanju očuvanje prostora. Činjenica da imamo priliku da ovako razgovaramo, sučelimo argumente u čemu smo saglasni i u onome u čemu nismo saglasni, jedan je od najvećih kvaliteta koje su političke promjene od avgusta 2020. donjele ” – kazao je Jokić.

Marko Carević – foto Boka News

Trideste godina jednog neodgovornog i nedomaćinskog odnosa dalo je  rezultate da imamo probleme na svim nivoima. Zato me raduje da u direktnoj komunikaciji na mjestu gdje su nastali ti problem možemo da konačno krenemo realizovati te probleme, praktično bez primjesa politike.

Riješenja postoje u našem okruženju zato trebamo koristiti te prečice kako su to drugi riješavali, kako bi ubrzali i što prije riješavali probleme, poručio je Marko Carević predsjednik Opštine Budva.

Stevan Katić – foto Boka News

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo što Herceg Novi konačno ima dobru saradnju sa Vladom Crne Gore, za razliku od onog prethodnog perioda kada je Herceg Novi bio “ostrvski” grad, sa lošim putevima…

“Ova četriri primorska grada su kada je u pitanju crnogorska ekonomija najznačajnija koja doprinose budžetu države u jednom značajnom procentu. Tak da je značajno da vi pomognete nama kako bi mi pomogli vama, da bolje funkcionišemo posebno kada je u pitanju infrastruktura. Saobraćajnice i zaobilaznice su nešto što je njavažnije ako želimo kvalitetan turizam i razvoj, da budemo top turistička destinacija. Kada se usvajao Zakon planiranju i usvajanju prostora krajem 2017. godine izrazili smo nezadovoljstvo i borili se da se ne usvoji taj zakon, ali nismo imali podršku Vlade CG. Nadam se u narednom period da ćemo izmjenti taj najlošiji zakon koji je ikada usvojen ” – zaključio je Katić.

Učesnici sastanka saglasni su da je ovo dobar model rješavanja strateških problema koji muče ove četiri susjedne bokeljske opštine, te da će sa istom praksom nastaviti kako bi na jedinstven i efikasan način iznalazili rješenja.

Izvor:M.M.

Najčitanije