16 C
Kotor

Slušaj online radio

Satiričar i pjesnik Goran Jovanović podnio krivičnu prijavu protiv direktora i vlasnika Skala radija iz Kotora

Kotor – foto Boka News

Odbornik Demokrata u SO Kotor, satiričar i pjesnik Goran Jovanović, podnio je juče krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora Skala radija iz Kotora, Slavka Mandićča zbog prijetnji koje je ovaj na Jovanovićev račun izrekao učestvujući u emisji “Neđelja u petak” 19. jula na A1 televiziji.

Jovanović nam je juče potvrdio da su njegovi advokati pripremili i procesuirali krivičnu prijavu protiv Mandića i kazao da sada očekuje “da institucije sistema rade svoj posao”.

Direktor i vlasnik Skala radija iz Kotora Slavko Mandić vrijeđao je sudije Osnovnog suda u Kotoru Mišam Jakšića i Predraga Krstonijevića koji su odbacili njegove tužbe protiv odbornika Demokrata u Kotoru, pjesnika i satiričara Gorana Jovanovića.

Mandić je, nastupajući u posljednjoj emisji „Neđelja u petak“ na A1 televiziji u kojoj je redovan gost-komntator, javno zaprijetio da će se sa Jovanovićem, bivšim gradonačelnikom Kotora Vladimirom Jokićem (Demokrate) i njihovim partijskim kolegama, sam obračunati jer ga kako je rekao, nisu zaštitile institucije sistema.

Vlasnik DPS-u bliskog privatnog medija iz Kotora, glavna urednica Skala radija Dubravka Jovanović i Mandičevo preduzeće „Maxko“ koje je osnivač tog radija, tužili su u odvojenim parnicama pred Osnovnim sudom u Kotoru Gorana Jovanovića, poznatijeg po umjetničkom pseudonimu Timur Tmurni, da ih je u svojim pjesmama objavljenim u medijima i na You Tube, odnosno komentarima na Facebook-u vrijeđao, izvrgnuo ruglu, nanio im duševne bolove i prouzrokovao pad slušanosti, zbog čega su od odbornika Demokrata tražili visoke novčane odštete. Dvije od tih parnica završene su presudama u korist Jovanovića jer su sudije Mišo Jakšić i Predrag Krstonijević, poziovajuči se na praksu evropskih sudova, čan 47 Ustava Crne Gore i član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, presudili da je Timur Tmurni u svojim satiričnim uradcima, koristeći pravo na slobodu govora, iznio vrednosne sudove o radu Mandića, Jovanovićeve i Skala radija i da su Mandić i Jovanovićeva kao javne ličnosti, dužni da imaju viši stepen tolerancije na javnu kritiku svog rada, čak i kada je ona izrečena u formi satire ili karikature koja je uvredljiva ili vulgarna. Zbog toga su Jakšić i Krstonijević odbacili Mandićeve i Jovanovićkine odštetne zahtjeve u iznosu od po 5 hiljada eura, i presudli da su njih dvoje dužni da satiričaru nadoknade pozamašne sudske troškove.

„Sudije Krstonijević i Jakšić donose presudu u njegovu (Timurovu) korist        i kažu da smo mi javne ličnosti koje moramo da trpimo mnogo više. Nema veze što nas on naziva najpogrdnijim imenima i to radi dnevno – mi moramo da trpimo mnogo više jer njega koji to piše, štiti član 10. Evropske konvecije o ljudskim pravima i slobodi govora. I sad, pošto sam ja satiričar, ja ću da napravim čitav serijal tekstova o toj dvojici sudija pa ćemo da vidimo kako će to njihove familje, prijatelji i drugovi i oni sami da podnesu kad im budem pisao iste ove kvalifikative koje su upućivane meni i zaposlenima u Skala radiju.“- kazao je Mandić dodajući daje ubijeđen da će prvostepene „sramne preude sramnih sudija“ Krstonijevića i Jakšića biti poništene ne Višem sudu.

„Ono što mene čudi je kako je moguće da postoje takve sudije, kako je moguće da postoje takvi tužioci koji jednostavno prelaze protiv tako strašnih uvreda, preko namjerne želje da se pojedinci oblate do te mjere da to utiče na njihov svakodnevni život? Znači li to da su oni spremni da potpišu da ćemo mi pojedinačno, ne vjerujući više u sistem koji oni drže u svojim rukama, preuzeti da sami snosimo odgovornost za nešto što ćemo da uradimo u narednom periodu ? Je li nam to serviraju sudije i tužioci koje sam pomenuo? “- zapitao se vlasnik Skala radija.

Mandić je istakao da ga je Vladimir Jokić dok je bio gradonačelnik Kotora, ignorisao i nije odgovorio na njegog poziv da se sastanu i razgovaraju “jer se radi o njegovim i odbornicima i članovima njegove partije“.

„Njihovo ponašanje stvarno čovjek više ne može da toleriše. Ja sa ovog mjesta mogu odgovorno da kažem – kraj je svakom takvom pojedincu koji nastavi da se ovakvo obrušava na mene lično i na nas. Budite sigurni da mi neće biti nikakav problem, koliko god njih ima sa druge strane, da to regulišem na svoj način ukoliko država ne reaguje.“- zaprijetio je Mandić dodajući da će „dati šansu državi da reaguje i da spriječi da se ljudi ovako etiketiraju ali da i tome ima kraj“.

Vladimir Jokić nije želio da detaljnije komentariše prijetnje vlasnika Skale ističući da on „nije ni ranije imao potrebe da razgovara sa tom firmom koja kontinuirano promoviše govor mržnje“.

„U svakom slučaju, očekujem da nadležne institucije sistema razmotre njegove javne izjave i da rade svoj posao“- rekao je Jokić.

Izvor:S.L

Najčitanije