13 C
Kotor

Slušaj online radio

Saveljić sa učenicima stvara uslove za proizvodnju maslinovog ulja u sklopu učeničkog preduzetništva

Učenici II4 odjeljenja OŠ “Drago Milović” iz Tivta sa učiteljicom Nevenkom Saveljić krajem protekle sedmice posjetili su etnografsku zbirku o razvoju maslinarstva na ovim prostorima u sklopu OJU Muzej i galerije Tivat, čime su i zvanično počeli sa realizacijom projekta Gornjolastovsko maslinarstvo.

Projekat koji je osmislila učiteljica Nevenka Saveljić, kroz učeničko preduzetništvo biće realizovan tokom cijele školske 2019/20 godine u više faza, a realizaciju prve faze pomogli su predavači iz Muzeja i galerije Tivat, Tanja Matković i Zoran Kruta.

„Druga faza je posjeta Gornjoj Lastvi, obilazak starog mlina i etnografske zbirke u kući Anđelka Stjepčevića koja je svojevrsan muzej. Treća faza projekta je izrada suvenira, džara i pila za držanje i čuvanje ulja, u čijoj izradi će djeci pomoći umjetnik Zoran Kruta. Četvrta faza podrazumjeva okopavanje starih i sadnja novih, autohtonih vrsta maslina (žutice)  u dvorištu Osnovne škole Drago Milović“ – kazala je Saveljić za Boka News.

Inače, u dvorištu OŠ „Drago Milović“ u Tivtu prije nekoliko godina zasađeno je petnaest stabala maslina, od kojih tri već rađaju. Masline su svojevremeno zasadili građani u sklopu akcije „Za zeleni osmjeh škole“.

Sajam suvenira
Sajam suvenira – Nevenka Saveljić sa učenicima

„Moja želja je da  se preduzetništvo u našoj školi razvija i bazira na tradiciji maslinarstva po čemu je Boka Kotorska bila poznata, da stvorimo uslove za buduće generacije školskog poduzetništva, da jednoga dana iz maslinika iz školskog dvorišta sakupimo masline i iscijedimo ulje“– zadovoljno nam je kazala Nevenka Saveljić, koja je poznata po kreativnim idejama koje realizuje sa svojim učenicima.

Projekta će biti realizovan u saradanji sa Nevladinim udruženjima „Napredak“ iz Gornje Lastve i „Evropski dom“ iz Tivta, a podržan od Opštine Tivat.

Izvor:M.M.

Najčitanije