26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Susreti pod Starom maslinom“

Likovni žiri

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u realizaciji Kulturnog centra Bar održaće se  18. i 19. novembra u Baru. Po 33. put  najstarije drvo u ovom dijelu Evrope ujediniće kako mlade tako i one afirmisane umjetnike koji su se kroz svoje literarne i likovne radove ove godine izrazili na temu Kalendar vječnosti Stare masline.

Od svog osnivanja 1987. Godine, kada je manifestacija pod nazivom „Jugoslovenski susreti pisaca za djecu“ prvi put održana, oko nje su se okupljala najveća imena regionalnog pjesništva za djecu. Godine 1989. progrlašen je prvi laureat kada je ustanovljen i današnji naziv festivala.

Na sjednici održanoj 08.11.2019. žiri festivala u sastavu prof. dr Vesna Vukićević Janković, prof. dr Draško Došljak i dr Milun Lutovac, predsjednik žirija, jednoglasno je donio odluku da ovogodišnji laureat bude Dejan Đonović, pisac, glumac, kompozitor, scenarista i autor igrokaza za djecu.

Žiri je u obrazloženju istakao Đonovića kao autora priznatog i van granica Crne Gore koji svoja djela kreira sa punom sviješću o vrijednosti čitalačke publike, te kao stvaraoca koji sa autentičnim i iskrenim emocijama prilazi kreativnom oblikovanju kako stihova, tako i svojih scenskih nastupa po mjeri dječijeg svijeta.

Na literarni nagradni konkurs namijenjen osnovcima pristiglo je 158 radova, poetskih i proznih. Žiri u sastavu  Mila Čordašević – profesorica književnosti, Radinka Ćinćur – profesorica književnosti, i Željko Milović – novinar i književnik, jednoglasno je odabrao tri najbolja. Prvu nagradu dobila je  Anita Bišević iz OŠ „Meksiko“ iz Bara. Druga nagrada pripala je Pavlu Delibašiću, učeniku OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića, a treća nagrada ide u Smederevo Aleksandri Mitrović, učenici šestog razreda OŠ „Heroj Sveta Mladenović“.  Žiri je u obrazloženju pohvalio sve škole koje su uzele učešća na konkursu, a naročito su se istakle osnovne škole „Maksim Gorki“ iz Podgorice, „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, i „Olga Golović“ iz Nikšića.

Dejan Đonović

Daleko brojniji bio je odziv osnovaca na likovni konkurs Festivala, za koji je takođe važila tema Kalendar vječnosti Stare masline. Od pristiglih 807 radova, žiri je odabrao 50 koji će biti predstavljeni u sklopu tradicionalne izložbe Festivala, i od njih nagradio najuspješnije. Predsjednica žirija Maja Čakalović – akademska vajarka, Muharem Muratović – akademski slikar, i dr Milun Lutovac –  rukovodilac galerije „Velimir A. Leković“, bili su jednoglasni da se prva nagrada dodijeli Nemanji Ćorović, učeniku OŠ „Orijenski bataljon“ iz Bijele, druga Luki Dujović iz OŠ „Kekec“ iz Sutomora, a treća mlađanoj Mili Božović, učenici drugog razreda OŠ „Druga osnovna škola“ iz Budve.

Za kolektivni likovni rad žiri će dodijeliti i jednu specijalnu nagradu učenicima sedmog razreda OŠ „Ivo Visin“ iz  Prčanja, koji su se, pod mentorstvom likovnog pedagoga  Dubravke Milivojević, najuspješnije snašli u tumačenju zadate teme.

Tokom Festivala svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju i druže sa pjesnicima – učesnicima, kroz promocije njihovih književnih djela, kao i da učestvuju u pozorišnim i edukativnim radionicama.

Pored svečanog otvaranja,  prvog dana Festivala, 18.11.2019. “tačno u podne” kod Stare masline na Mirovici, kada će biti i uručene nagrade za literarne radove, laureat Susreta će u 13.30 h zasaditi novo maslinovo drvo kod Pjesničkog kamena na Topolici, a potom uz stihovanu poruku spustiti vijenac od maslinovih grančica u more. U 17h u holu Doma kulture biće otvorena izložba odabranih likovnih radova kao i dodjela nagrada za iste, a u 18:00 na Maloj sceni “Godo” odigraće se predstava za djecu „Ko je kriv za jedinicu?“ u izvedbi dramskog studija OŠ „Jugoslavija“ iz Bara.

Ovaj Festival poseban je i po tome što „Pjesnički karavan“ obilazi sve osnovne škole u barskoj opštini, i time nedvosmisleno poručuje da je svako dijete jedinstvena karika u lancu stvaralačke pažnje i ljubavi. Karavan će svoj poetski hod drugog dana Festivala, u prijepodnevnim časovima, posvetiti najmlađima.

U 17h na Maloj sceni „Godo“ u Domu kulture promocijom romana za djecu i mlade „Fluk”,  „Fluk i Kana” publici će se predstaviti doc. dr Andrijana Nikolić.

Ove godine Festival će se na prigodan način zahvaliti čovjeku koji je jedan od njegovih osnivača, i najviše zaslužnih za razvoj festivala, glumcu Dragiši Simoviću.

Na kraju dvodnevnog druženja u okviru Susreta biće piređena  posebna svečanost povodom dodjele nagrade ovogodišnjem laureatu Dejanu Đonoviću.

Najčitanije