13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjednica SO Tivat – SD i HGI omogućili da se “udomi” SDP

Sa sjednice SO Tivat

Odbornici opozicionih SD i HGI danas su, svojim ostankom u skupštinskoj sali, omogućili kvorum za sjednicu Skupštine opštine Tivat a na kojoj se i SDP koja zvanično, daje manjinsku podršku lokalnoj vlasti u tom gradu, „udomila“ u više Odbora direktora i Savjeta tivatskih opštinskih preduzeća i ustanova.

Vladajućoj koaliciji građanskih listi NP-BF-GB danas je nedostajala jedna njena odbornica koja se u međuvremenu razbiljela od korone, zbog čega oni ni sa jednim odbornikom SDP koji ih podržava u parlamentu, ne bi imali kvorum ni većinu za odlučivanje da je opozicija napustila zasijedanje. To je na samom početku sjednice odmah učinilo 10 odbornika DPS jer kako je istakla šefica tivatskog OO DPS-a Jovanka Laličićć, ta stranka „neće da čini kvorum nezakonitim radnjama tivatske vlasti“, vezano za inicijativu predsjednika SO Andrije Petkovića (BF) da se u dnevni red sjednice SO uvrsti predlog dopune Poslovnika koji bi omogućio da u radu i odlučivanju na daljinu preko elektronskih sredstava komunikacije, učestvuju i odbornici koji su odsustni zbog zdravstvenih okolnosti. DPS je imao problem sa time što je Petkovićevom predlogu navedeno da dopuna Poslovnika stupa na snagu danom donošenja, zbog čega su oni odmah, i prije zvaničnog utvrđivanja kvoruma, napustili sjednicu, ne sačekavši da čuju da se sporni predlog na koji su slične primjedbe imali i HGI i SD, ipak povlači sa dnevnog reda.

„Pozdravljam odluku da se na inicijativu opozicije, ovo povuče sa dnevnog reda. Mi smo to tražili da bi se očuvao dignitet ovog doma, jer da je ovakva dopuna Poslovnika usvojena i da se danas radilo po njoj, sve odluke koje bi tako bile usvojene, sutra bi sigurno, pale na sudovima. HGI neće koristiti ničiju bolest da bi njome uslovljavali rad ovog parlamenta, ostaćemo u sali, dati kvorum i doprinos da parlament radi jer smo mi legalisti koji poštuju institucije sistema“- kazao je Adrijan Vuksanović (HGI) sa čime se složio i Dejan Maslovar (SD) koji je pozvao tivatsku vlast da više u pralementu ne donosi „odluke za koje propisujete da stupaju na snagu danom donošenja“. Ilija Janović (HGI) je podvukao da je „ovo takav momenat gdje moramo pokazati etiku i etički se odnijeti prema potrebi da parlament radi, dajući mu kvorum“, a na čemu je njemu i odbornicima SD-a zahvalio predsjednik SO Petković.

Na inicijativu opozicije, sa dnevnog reda je skinuto još nekoliko spornih ili tački za koje se kako je istaknuto, nisu ispunili proceduralni uslovi za usvajanje, ali je ostala većina onih koje su bitne za aktuelnu lokalnu NP-BF-GB upravu. Tako je SO za potpredsjednika lokalnog parlamenta izabrala Aleksandra Davidovića (NP), usvojila novu odluku o komunalnom redu, izmijenjeni program podsticajnih mjera poljoprivredi, izvještaj o stanju uređenja prostora za prošlu i program uređenja prostora za 2021.godinu te još desetak odluka o imenovanjima u sastave skupštinskih radnih tijela, odnosno postavljenja dijela novih Odbora direktora i Savjeta tivatskih javnih preduzeća i ustanova.

Zahvaljujući SD i HGI koje su držale kvorum, danas se u tivatsku vlast počela „udomljavati“ i SDP koja kolaliciji NP-BF-GB zvanično, daje manjinsku podršku u parlamentu. Predstavnici SDP tako su imenovani u nove Odbore direktora Komunalnog, odnosno preduzeća Vodovod i kanalizacija, pri čemu je u Vodovodu SDP sada praktično onaj koji „vodi igru“ jer je od pet, ta stranka tražila i dobila čak tri mjesta u Odboru direktora. Isti je slučaj i sa Savjetom JU Centar za kulturu u koji je SDP od četiri predstavnika koje imenuje Opština, dobio čak tri. Po jednog svog predstavnika SDP od danas ima i u Savjetu JU Sportska dvorana i Odboru direktora Komunalnog preduzeća.

„Na ovome se vidi koliko je SDP partija koja jedno priča, a drugo radi i koliko joj se ne može vjerivati. Kada je konstituisana nova vlast u Tivtu, SDP je javno rekao da u njoj ne učestvuje i da će joj davati samo parlamentarnu podršku, a evo, sada predstavnici te partije ulaze u sastav organa upravljanja svih JP i JU, i pri tome u nekima od njih sami imaju većinu za odlučivanje. Degutantno je to što radi SDP – na državnom nivou napadate politiku koju ovdje u Tivtu podržavate i čak u njoj sada uzimate i direktno učešće“- prokomenatrisao je Igor Petković (SD). Njegove tvrdnje negirao je Alekdandar Đurović (SDP) ističući da lokalna vlast u Tivtu nema veze sa onom na državnom nivou jer je čine tri nezavisne lokalne građanske liste, a parlamentarnu većinu onu koja podržava Vladu premijera Zdravka Krivokapića čine nekadašnje opozicione partije.

„Jasno je prilikom formiranja vlasti u Tivtu rečeno da SDP neće ući u izvršnu valast, već da će joj davati podršku u parlamentu dok smatramo da ta vlast radi dobro i ne preduzima stvari koje se ne kose sa programskm ciljevima i prioritetima SDP. Tada je jasno rečeno i da ćemo vršiti kontrolnu ulogu nad radom koalicije NP-BF-GB i to je upravo ono što ćemo i raditi preko naših predstavnika u Odborima direktora i Savjetima opštinskih preduzeća i ustanova“-istakao je Đurović.

Potpredsjednik Opštine Goran Božović /GB) je istakao da politika koja se vodi na državnom nivou, „nije politika koja se vrši na lokalnom nivou u Tivtu jer ovdje vlast vrše tri građanske liste koje se ne bave visokom politikom, već lokalnim temama od životnog interesa za građana, a i mi smo u tome mnogo efikasniji nego oni na državnom nivou.“ Gradonačenik Željko Komnenović (NP) istaka je da su za nove sastave Odbora i Savjeta predložili najbolje kadrove, ali da nijedan od aktera tivatske političke scene pojedinačno, sam nema sve kadrove koji gradu trebaju.

„U dogovoru sa SDP-om smo dali najbolja riješenja. Pratićemo rad ovih organa upravljanja jer od njih tražimo kvalitetan rad i konkretne rezulate. Ukoliko rezluata ne bude, prvi ćemo ih mi mijenjati“- poručio je Komnenović, dok je Savo Klakor (NP) kazao da je „SDP dao kompetentne ljude za svoje predstavnike u Odborima i Savjetima i nije se tu ništa promijenilo u odnosu na naš početni dogovor“.

Prema nezvaničnim saznanjima ipak, SDP će nakon što je koaliciju NP-BF-GB prethodnih dana stavio pred svršen čin, u konačnom dobiti čak 16 mjesta za svoje predstavnike u novim organima upravljanja tivatskih preduzeća i ustanova, a što je više nego što je prvobitno bilo dogovoreno kada je u oktobru ta stranka najavila da će dati manjinsku podršku trima građanskim listama koje su u Tivtu srušile 24-godišnju kontinuiranu vlast DPS-a.

Sa sjednice SO Tivat

SAVEZ ZA RAZVOJ I ZAŠTITU LOKALNE UPRAVE TRIVIJALNOSTIMA PUNIO DŽEPOVE SVOJIH ČLANOVA?

Najviše rasprave vodilo se oko izvještaja o radu Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne uprave za 2020. Na čelu tog zvanično nezavisnog i politički neutralnog tijela je mr Radoš Gospić koji je svojevremeno bio član tivatske SDP. Način na koji je Gospić vodio Savjet izabran od prethodne skupštinske DPS-SD-HGI većine u Tivtu, a na čijem je on čelu već nekoliko godina, danas je u raspravi okarakteristan kao „skandalozan“, „sramotan“, „pljačkanje grada“, „zastiđe i bezobrazluk“, pa Gospićev izvještaj nije prihvaćen. On je još dok je trajala rasprava, demonstrativno napustio sjednicu nakon što je za govornicom kazao da je „Savjet radio efikasno i opravdao je svoju ulogu“, da ga „ova priča ne tangira“, te poručio predstavnicima aktuelne gradske uprave da „Savjet ne mogu smijeniti tek tako kako ste zamislili“.

„Zgrožen sam odnosom članova Savjeta za razvoj i zaptitu lokalne samouprave prema Opštini, Tivćanima i ovom parlementu. Oni su naime, plaćeni po održanoj sjednici Savjeta i to u iznosu od 27 eura neto za predsjednika i 18 eura neto za članove, zbog čega su pribjegavali nevjerovatnoj praksi da održavaju 6-7 sjednica mjesečno na kojima nisu radili ništa, ili su se bavili nevjerovatnim trivijalnostima, poput usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice ili davanja preporuka organima uprave tipa „da su polomljene neke betonske ploče na postamentu kod sidra“ , da se „nakrivilo jedno drvo u parku i da može da padne i napravi štetu.“ Takve i slične trivijalnosti tipa konstatacije da „u Tivtu rade mnoge autopraonice na divlje“ građane su koštale u prosjeku oko 200 eura po sjednici ovog Savjeta, kroz honorare za njegove članove i poreze i doprinose na njih. Kad sam predsjedniku Savjeta kazao da se ovako nešto više neće tolerisati, on je uzvratio da kada se već neće ništa plaćati, onda ni oni neće ništa više ni raditi i da će svi podnijeti ostavke“- kazao je Andrija Petković (BF), ističući da to što su Gospić i Savjet radili je „sramota i pljačkanje ovog grada“ i da to „prestaje već od ove sjednice SO“.

Potpredsjednik Opštine Goran Božović je kazao da je izuzetno nezadovoljan radom Savjeta za zaštitu i razvoj lokalne samoupourave i da on „zaslužuje duboki prezir“.

„Jedno tijelo koje bi trebalo da ima značajnu ulogu u jačanju uticaja građana na vođenje lokalnih politika i opštem poboljšanju rada opštinske uprave, pretvorilo se u mašinu za zgrtanje novca njegovog predsjednika i članova, na najobičnijim trivijalnostima tipa pokazuje li tačno vrijeme javni časovnik u Kalimanju. Kako je moguće da niste primijetili niti jedan od brojnih medijskih natpisa proteklih godina koji su ukazivali na ogromne zloupotrebe i nesavjesno postupanje sa imovinom i interesima grada od bivše DSPS-SD-HGI uprave, poput opraštanja milionskih dugova za komunalije Porto Montenegru, ali ste našli za shodno da održavate posebnu sjednicu Savjeta na kojoj ste se bavili samo odlukom parlamenta iz marta da vam se smanje naknade sa 40 na 27 eura predsjedniku i sa 30 na 18 eura članovima, i čak ste imali obraza da tražite povećanje ovih naknada i da vam se čak isplati i razlika u odnosu na one umanjenje koje ste u međuvremenu primali“- istakao je Božović dodajući da je samo ta jedna i takva sjednica Savjeta, poreske obveznike Tivta koštala 110 eura. On je istakao i da su zadnja dva mjeseca sjednice Savjeta „zbog korone, navodno održavane elektronski, a Gospić i dan danas-koristi pisaću mašinu na kojoj kuca izvještaje, tako da sumnjam da on uopšte i zna što je elektronska sjendica, a ne da je i održi.“

On je zatražio momentalnu Gospićevu i ostavku svih ostalih članova Savjeta ističući da „oni ne da nisu zaštitili interse lokalne samouprave, već su nam svima, pravili i dodatnu štetu“, na što je Adrijan Vuksanović (HGI) reagovao da je „neprimjereno verbalno iživljavanje nad predsjednikom Savjeta“ i naglasio da se „to odnosi na atmosferu koja se u parlamentu stvorila prema jednom starijem čovjeku“.

Izvor:S.L.

Najčitanije