15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nemačka uvodi ograničenje ulaska zbog novih sojeva virusa

Njemačka pandemija – foto EPA

Nemačka od subote, 30. januara ograničava ulazak na svoju teritoriju, kopnenim, morskim ili vazdušnim putem za osobe koje dolaze iz pet zemalja jako pogođenih raznim sojevima COVID-19, saopštila je Vlada Nemačke.

Odluka, koja za sada važi do 17. februara, odnosi se na Veliku Britaniju, Irsku, Brazil, Portugal i Južnu Afriku sa ciljem da se “zaštiti nemačko stanovništvo”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Nemačke u dokumentu koji je dobila agencija Frans pres (AFP).

“Cilj ovog propisa je ograničenje širenja novih sojeva virusa”, objasnilo je Ministarstvo zdravlja.

Postoje određeni izuzeci za ovu meru, odnosno za Nemce koji žive u tim zemljama, državljane tih zemalja sa boravkom u Nemačkoj, putnike u tranzitu ili za protok robe i prevoz za medicinske svrhe, navodi se u dokumentu.

Nemačka vlada uvodi sama ove restrikcije ulaska, nezavisno od svojih partnera u EU koji nisu mogli da se dogovore oko jedinstvenog pristupa tom pitanju.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je juče da hoće da svede gotovo na nulu međunarodni vazdušni saobraćaj ka Nemačkoj zbog nastavka širenja pandemije, kao što je već uradio Izrael.

Ulazak u Nemačku je već nekoliko meseci sve komplikovaniji za građane iz oko 160 zemalja sveta, uz obavezu donošenja negativnog PCR testa na korona virus starog manje od 48 sati, ili testa po dolasku uz karantin od 10 dana. Karantin može da se skrati na pet dana posle drugog negativnog testa.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije