15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP i opozicija svjesno nanose štetu Tivtu radi sebičnih političkih interesa

Sa javne rasprave

Socijaldemokrataska partija Crne Gore i opozicija koju čine DPS, SD i HGI u Tivtu već mjesecima iz najsebičnih političkih interesa, nanosi ogromnu štetu gradu i svim Tivćanima, te dovodi u opasnost nastavak funkcionisnaja lokalnih preduzeća bez kojih grad ne može funkcionisati.

Poručili su to čelnici Opštine Tivat sinoć na centralnom okruglom stolu koji je sa građanima i predstavnicima Mjesnih zajednica, održan na kraju procesa javne rasprave o nacrtu budžeta Opštine za 2022. Prema nacrtu, u gradskoj kasi Tivta dogodine će biti ukupno 18,58 miliona eura, što je za skoro dva miliona više nego u budžetu za 2020. Od toga je za kapitalna ulaganja u igradnju novih javnih objekata i komunalne infrastrukture, predviđen iznos od 9,1 miliona eura.

Vlast u Tivtu vrši koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ koja zajedno imaju 16 odbnornika. Njima je SDP koja u lokalnom 32-čanom parlamentu ima jednog svog odbornika, davala natpolovičnu većinu nad opozicijom koju čini 15 odbornika DPS, SD i HGI.

SDP je međutim, početkom septembra zvanično povukla svoju parlamentarnu podršku građanskim listana u Tivtu pozivajući se na njihov navodni nacionalizam i narušavanje građanskog ambijenta u toj multinacionalnoj sredini. Ta stranka ipak, nije povukla svoje predstavnike iz organa upravljanja tivatskih javnih preduzeča i ustanova, a u koje su oni ušli prošle godine zbog kako je tada iz SDP saopšteno, vršenja kontrolne funkcije nad načinom na koji izvrššna vlast NP-Bf-GB, upravlja gradom. Nakon povlačenja podrške SDP-a i najavljenog nedolaska njihobvog odbornika na sjednice Skupštine Optine, bojkot lokalnog parlamenta započela je i opozicija, pa SDP, DPS, SD i HGI zajedno već skoro tri mjeseca onemogućavaju kvorum za održavanje sjednica i usvajanje brojnih za građane Tivta, ali i nesmatano funkcionisanje grada, veoma bitnih odluka.

Sa javne rasprave

„Mi imamo kriminalce koji su 30 godina sa pozicije vlasti, pljačkali Tivat, a sada kao opozicija nastavljaju da mu nanose štetu. Mi zapravo, ovdje nemamo ni opoziciju, već opozicione organizovane kriminalne grupe koje, kada više iz vlasti ne mogu da kradu, ne pokazuju ni elemnatrnu zainteresovanost ni za učešće u javnim raspravama o stvarima koje se svih nas tiču, poput budžeta, a kamoli da dolaskom na sjednicu SO, doprinesu njegovom donošenju.“- poručio je Mirko Kovačević iz Tivatske Akcije koja je konstituent grupacije Narod Pobjeđuje.  On je ukazao da predstavnici SDP, DPS, SD i HGI nisu došli čak ni na okrugli sto sa predstavnicima partija koji je priredila Opština u procesu javne rasprave o budžetu i podsjetio da se zbog uskraćivanja kvoruma Skupštini, već duže vrijeme ne može usvojiti ni rebalans budžeta za ovu godinu koji se, zbog bolje naplate i viška prihioda u odnosu na plan sa 16,94 uvećava na 20,02 miliona eura a većina tog dodatnog novca usmjerava na kapitalne investicije u izgradnnju novih javnih objekata i komunalne infrastrukture.

„Zbog toga što neko iz svojih političkih interesa, nije spreman da dođe na sjednicu i omogući izglasavanje rebalasa budžeta, mi ne možemo našim građanima koji su pretrpjeli ogromnu štetu u nedavnom nevremenu sa gradom, da pomognemo i djelimično im to nadoknadimo, iako novca ima. Budžetska stavka za to je 10.000 eura, a mi smo je rebalanskom uvećali pet puta, ali džabe kada nam se rebalans blokiran i građanima ne možemo da pomognemo.“- kazao je sekretar za finansije Jovan Brinić (NP) dodajući da je procijenjena šteta samo na objektima, ne računajuči onu na od grada razlupanim automobilima, od prošlomjesečnog nevremena u Tivtu, 88.000 eura. Zbog toga su dodaje, većinu tih sredstava planirali u budžetu za 2022. kao prenesene  „neizmirene obaveze“ iz ovogodišnjeg budžeta. Prema riječima Binića, činjenica da će u buđžet za narednu godinu prema nacrtu, biti prenijeto 5 miliona eura neutrošenih sredstava iz ove godine, takođe je u najvećoj mjeri produkt toga da SDP i opozicija, nastojeći da izazovu prijevremene lokalne izbore, blokiraju rad parlamenta i usvajanje rebalansa.

„Mi para imamo, ali ne možemo da ih trošimo, ako neko ne daje da se to usvoji i to je veliki problem“- zaključio je Brinić.

Tivat-zarada foto Boka News

„Ne treba da se sve izglasa od skoro 40 tačaka dbevnog reda koliko se u međuvremenu nagomilalo za sjednicu SO što se već tri puta odlaže zbog nedostatka kvoruma, ali imaju neke za sve nas zajedno u ovom gradu, veoma bitne tačke u poput budžeta ili izmjena osnivačkih akata i statta lokalnihn preduzeća. Ukoliko se te izmene ne usvoje do 11.januara, po zakonu će sva naša preduzeća: Komunalno, Vodovod i kanalizacija, Parking servis, Autobuska stranica, prestati da postoje i radnici će izgubiti posao. Kome normalnome je u interesu da se tako nešto dogodi?“- istakao je potpredsenik Opštine Tivat Vladimir Arsić (NP).

On je poručio da za takav eventualni katastroflni rasplet situacije, „najveću odgovornost snosi SDP koja ima najveći broj svojih predstavnika u Upravnim odborima ovih preduzeća i koja je kroz kontrolnu funkciju koju je rekla da će vršiti, do sada morala da obezbjedi usvajanje izmjena osnivačkih akata i statuta preduzeća koje traži zakon“.

„Ne bojimo se mi vanrednih lokalnih izbiora – naprotiv, ali će do izbora a i nakon njih, ostati ovi katastrofalni problemi koje neusvajanje ovih odluka može izazvati.“-upozorio je Arsić.

Nezadovoljstvio činjenicom da je blokirano usvajanje rebalansa budžeta za ovu, a usvajanje budžeta za narednu godinu pod znakom pitanja zbog političkih nadgornjavanja opozicije i SDP-a sa lokalnom vlašćču građanskih listi, nisu krili ni prisutni građani i predstavnici Mjesnih zajednica, navodeći brojne za njih važne projekte popravke ili izgradnje nove infratsrukture na koje već duže vrijeme čekaju. Kako se čulo, novca ima i za planirano uvođenje bespltanog đačkog prevoza za sve učenike u Tivtu, fromiranje biznis-inkubatora u gradu kao i za nabavku nedostajućih novih mašina i opreme za Komunalno preduzeće, ali je sve to neizvjesno u slučaju nastavka bojkota sjednica lokalnog parlamenta.

TIVĆANI OGORČENI I VLADOM

Prisutni na javnoj rasoravi, nisu krili ogorčenje činjenicom da je Vlada Crne Gore u svojoj novoj Listi kapitalnih projekata koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta države, od sedam kandidovanih, prihvatila samo jedan projekat iz Tivta.

Od ukupno 117 projekata iz svih crnogorskih opština ukupne vrijednosti čak 549.050.096 eura, iz Tivta je samo jedan – izgradnja druge faze obalnog šetališta na Belanima, vrijedna milion eura. Vlada je međutim, odbila da podrži za Tivat mnogo urgentnije i već spremne projekte poput izgradnje nove škole i vrtića u Krtolima vrijednih 3,8 miliona eura, izgradnje Vatrogasnog doma i policijske stanice, servisne zone za Komunalno i Vodovod…

„Zamislite, ni jedan od tako za lokalnu zajednicu vađnih projekata, nama nije prihvaćen, a jesu npr. gradnja fekalne kanalizacije za neko malo selo na sjeveru Crne Gore ili kupovina sadnica za Kuću voća. Kad pogledate kako izgleda ova Lista i projekti koji su prihvaćeni, te kada videte tretnman Tivta na njoj, bode to oči i jasno svima poručuje da ova građanska priča i nestranačke liste koje vode Tivat, ne odgovaraju nikome: ni opoziciji, ali očito, ni partijama koje daju većinu aktuelnoj Vladi Crne Gore, te da svi oni zajedno žele da ovaj tivatski zametak građanskog, a ne partitokratskog upravljanja sistemom, sasijeku u korenu“- ocijenio je Arsić. Kovačević je poručio da će se „vlast u Podgorici ko god je činio, prema nama uvijek ponašati onako kako joj mi dozvolimo, a kroz ovaj njihov kapitalni budžett, svi vidite koliko im je stalo do Tivta“.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije