23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP ponovno u jatu sa DPS-om

Nakon današnje kontroverzne sjednice SO Kotor na kojoj je smijenjen gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) a da istovremeno nije imenovan v.d. predsjednika Opštine, ništa nije sigurno osim da je SDP promijenila političku stranu i ponovno stupila u savez sa DPS-om i toj partiji bliskim manjim strankama.

Da li će današnja dešavanja u Kotoru rezultirati ostankom Jokića na funkciji v.d. predsjednika, uvođenjem prinudne uprave u tu Opštinu od strane Ministarsta javne uprave i imenovanjem odbora povjerenika koji će Kotorom upravljati do vanrednih lokalnih izbora, ili će SDP uz podršku DPS, SD, HGI i LP narednih dana formirati novu lokalnu upravu o čemu se takođe špekuliše, ostaje da se vidi.

Glasovima odbornika SDP koja je do danas u Kotoru bila u lokalnoj vladajućoj koaliciji (Demokrate, SDP, DF, URA i SNP) i opozicionih stranaka u tom gradu DPS, SD, HGI i LP, dužnosti predsjednika Opštine razriješen je Jokić (Demokrate), ali ostaje dilema da li je taj akt pravno valjan. Naime, to je urađeno na sjednici koja je nastavljena nakon što je predsjednica parlamenta Dragica Perović (DSS) prethodno prekinula i napustila salu. Perović je konstatovala da nisu ispunjene formalno pravne pretpostavke da sjednica počne i da dnevni red bude dopunjen naknadno predloženom odlukom o određivanju v.d. predsjednika Opštine, zbog čeka je ona zvanično prekinula sjednicu i dala pauzu na neodređeno vrijeme. Uprkos tome, odbornici SDP-a i opozicije sami su nakon toga nastavili sjednicu, samovoljno dajući ovlašćenje najstarijem odborniku Jovu Suđiću (DPS) da bude predsjedavajući. Suđić međutim, to nije uradio već je “ovlašćenje” za predsjedavanje sjednicom prenio na predsjednika kluba odbornika DPS-a Željka Avramovića.

U raspravi koja je uslijedila, odbornici SDP, DPS, SD, HGI i LP saglasili su se da treba smijeniti Jokića kojem su na teret stavili navodno nezakonito ponašanje, samovolju i blokiranje rada lokalnog parlamenta, te nanošenje štete gradu. Predstavnici SDP koja je i inicirala smjenu gradonačelnika, protom su u više navrata javno potvrdili da je formirana “nova većina” u SO Kotor, što praktično znači i formalizaciju novog saveza SDP-a sa DPS-om i partnerima, uprkos tome što je partija Ranka Krivokapića nedavno potpisala Sporazum o budućnosti sa opozicijom i organizatorima građanskih protesta “Odupri se- 97.000” u kojima se obavezala da neće sarađivati sa DPS.

“Ovo je Skupština u kojoj smo svi jednaki i svi smo isti. Onda kada postoji većina, ova Skupština može i da radi. Ovo je naš dom, a ne ono dolje, ono je ulica. Ne postoje više razlozi da SDP podržava ovu vlast. U ovom gradu već godinu ipo postoji nešto što se zove “ne valja”, vlast ne funkcioniše, nema Skupštine i mi iz SDP to više ne možemo da prihvatimo”-kazala je u ime inicijatora predloga za razriješenje Jokića, dr Bruna Lončarević (SDP), optužujući Jokića za samovolju i nepitanje odbornika oko bilo koje važne odluke za vođenje grada koji je, po njenim riječima, “počeo postepeno da se urušava”.

“Dosta je bilo ovakve vlasti i ovakvih ljudi koji su nas poveli u sunovrat. Mi ne želimo da budemo dio paarazitske vlasti i parazitske Luke Kotor čiji je grad žrtva. Tu smo na kraju krajeva, ima nas većina, odbornici se pitaju i Skupština se pita”- poručila je Lončarević.

“Nije donesen budžet, planovi i programi rada, nijedna kapitalna investicija nije realizovana, Kotor je u blokadi”- naveo je Željko Aprcović (DPS), ističući da je lokalna uprava koju vodi Jokić radila nezakonito. On je zamjerio organizatorima jučerašnjeg protesta protiv smjene Jokića koji je održan u Starom gradu pred početak sjendice SO da imaju različite aršine.

“Ne možete imati dva aršina za iste stvari- vaninstitucionalno na ulici u Podgorici tražite smjenu državne vlasti, a ulicom i vaninstitucionalnim pritiskom u Kotoru želite da sačuvate lokalnu vlast.”- poručio je on.

Namjere SDP i dosadašanje kotorske opozicije da nakon njegove smjene, u fotelju gradonačelnika kao v.d. predsjednika Opštine ustoliče Branka Nedovića (SDP), osujetio je sam Jokić koji je, nepun sat prije nego što će ga smijeniti, iskoristio svoje zakonsko pravo i razriješio Nedovića sa dužnosti potpredsjednika Opštine Kotor. Jokić je to uradio zbog toga što kako je naveo, on nije vršio povjerene mu poslove koordiniranja izradom novog Strateškog plana razvoja Opštine Kotor. Paradoksalno, nedonošenje ovog plana je bio jedan od razloga zbog kojih je SDP prethodno podnio inicijativu za razriješenje Jokića.

“Konsultovao sam se sa strukom i ne mogu dati moju saglasnost na to imenovanje, da ne bi smo došli u neke pravne dileme, s obzirom da su druga dva potpredsjednika Opštine u međuvremenu podnijela ostavke”- kazao je Nedović, u obraćanju parlamentu, neposredno nakon što ga je Aprcović obavijestio da je u medijima pročitao da ga je Jokić razriješio dužnosti. Nedović je u svom izlaganju inače, već govorio o “ovoj skupštinskoj većini” u Kotoru, priznajući tako da je SDP promijenio stranu i prešao u savez sa DPS i njenim koalicionim partnerima.

Nakon što je Jokić razriješen dužnosti gradonačenika sa 18 glasova “za” odbornika SDP, DPS,  SD, HGI i LP, predsjedavajući sjednicom Avramović, saopštio je da predlaže svima da “odluku mirno private”. Zaključujući sjednicu Avramović je  apelovao je na Jokića i kako je kazao “sve ostale zaposlene u Opštini koje je Jokić doveo” da bez pogovora prihvate odluku Skupštine da smijeni gradonačelnika i da, kako je kazao “to shvate ozbiljno i ne prave ništa što bi podlijegalo krivičnoj odgovornosti”.

JOKIĆ: RAZRIJEŠEN SAM POLITIČKOM KORUPCIJOM I PREVAROM

Vladimir Jokić je ocijenio da je “političkom korupcijom i prevarom razriješen funkcije predsjednika Opštine Kotor.”

Nakon sjednice SO Kotor

“Kao što sam više puta rekao, odlazim čista srca i čista obraza. Novoj većini sam ostavio dospjele zahtjeve, DPS katalog i sitninu. Da imaju, da im se nađe.” -napisao je Jokić na svom Fejsbuk profilu. On je objavio i fotografiju na kojoj se vide odbornici SDP Bruna Lončarević, Goran Brguljan i nevjenčana supruga Ranka Krivokapića Tena Božović kako u bašti hotela “Vardar” nakon izglasavanja Jokićeve smjene, “nazdravljaju sa funkcionerima DPS, od kojih je jedan direktor Doma starih u Risnu i optuženi za poziv na moj linč, Srđan Dragomanović.”

Kotor je inače, danas prije početka sjednice SO osvanuo izlijepljen kopijama uvjerenja Gradske uprave grada Beograda iz 2017, u kojem piše da je Vladimir Jokić 2011. riješenjem MUP-a Srbije, primljen u  državljanstvo Srbije.

Najčitanije