19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Seatrade 2018: Lokalnom stanovništvu omogućiti da ima koristi od kruzera

Seatrade Cruise Global

Predstavljanje autentične ponude destinacije i uključivanje lokalnog stanovništva u aktivnosti vezane za kruzing turizam aktivnosti su kojima se postižu višestruki ciljevi, ocijenjeno je na konferenciji Seatrade Cruise Global koja se održava u Fort Loderdejlu na Floridi 5-8 marta, navodi se u saopštenju Turističke organizacije opštine Kotor.

“Koliko potencijala postoji pokazuju brojni raznovrsni primjeri koje su iznijeli predstavnici kompanija u kruzing industriji o uključivanju lokalnih komponenti, pri čemu je najupečatjiviji primjer Barselone u kojoj je urađen poseban program edukacije najsiromašnijih stanovnika kako bi mogli da zarađuju, jer su lokalne vlasti ocijenile da u gradu kojem turizam donosi ogromnu zaradu nema smisla da bude siromaštva. Ovakvim aktivnostima stvara se održiv program socijalne politike i ublažavaju se negativni efekti kruzing industrije, uz istovremeno očuvanje autentične ponude i promociju lokalnih sadržaja, što je Boki Kotorakoj svakako potrebno”, kazala je za Boka News direktorica Turističke organizacije Ana Nives Radović koja učestvuje na ovoj konferenciji.

Ana Nives Radović

Prema njenim riječima potrebe i navike savremenih turista, čija se struktura konstantno mijenja variraju, no svima je zajedničko je da žele da imaju poseban razlog zbog kojeg negdje odlaze.

“Poruke čelnika kruzing kompanija i agencija koje se bave prodajom aranžmana su vrlo jasne – da bi destinacija bila atraktivna potrebno je da ima autentičnu ponudu s akcentom na sve ono što je lokalna tradicija, znamenitost ili običaj. Turista današnjice vođen je željom za novim iskustvom i bira dstinacije na kojima ih očekuje, zbog čega je zadatak svih nas ne samo da pružamo detaljne informacije, već i da radimo na tome da se sve ono što je karakteristično za Kotor i Boku čuvamo, razvijamo i održavamo”, istakla je Radović.

Ideja koja koja prati ovogodišnju Seatrade konferenciju naglašava potrebu za autentičnim i lokalnim, uz objašnjenje da je ovakav koncept dugoročno održiv.

“Vrlo je jednostavno predstaviti finansijsku računicu koja opravda ovakav pristup, jer je riječ o ulaganju u budućnost i stvaranje osnove za razvoj drugih segmenata turizma i spremnost na održivost u vremenu kada manje brodova bude uplovljavalo. Kruzing turizam na destinacijama poput Kotora prilika je da putnici otkriju specifičnosti i u skladu sa utiskom koji steknu odluče da li da ponovo dođu i borave duže. Praksa pokazuje da se na mjesta na koja su otišli kruzerom turisti vraćaju isključivo ako su naišli na ono čime su premašena njihova očekivanja. Šansa da Kotor to ponudi je velika, no u taj proces je neophodno da dugoročno bude uključen niz institucija, kao i da se osmisli kvalitetan i održiv program usmjeravanja novca koji se prihoduje u ovoj oblasti”, zaključila je Radović.

Najčitanije