12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Sedmi međunarodni filmski festival Forteca od 26. do 30. jula

POSTER FORTECA

Sedmi medjunarodni filmski festival FORTECA od 26. – 30. jula 2023, na Trgu Perast od 21.00


Sedmi medjunarodni filmski festival FORTECA biće otvoren na Perašlkom trgu 26. jula u 21.00, i trajaće pet dana i noći do 30. jula.

U okviru Festivala biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja Švedske, Finske, Danske i iz sveta Amerike, Kine, kao i iz regiona Severne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije.

Biće prikazano devet najnovijih dugometražnih igranih filmova na Trgu i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova u Crkvi Roždestva, svi u takmičarskoj selekciji. Predsednica žirija ovogodišnjeg Festiavla biće Prof Dr Sonja Tomović Šundić – dramaturg i filozof-politikolog, s kolegama glumcem prvakom Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodanom Marunovićem i  rediteljem Vukom Markovićem, i ocenjivaće selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade,  u tri selekcione grupe igrani, dokumetarni (sve duzine) i kratki film. Naravno posebno mesto uvek ima nagrada publike i nagrada saveta najmladjih – najbolji dečiji film.

Svi filmovi će imati prevod na engleski. Selekcija za decu imaće simultani prevod.

Gost Festivala je filmski kritičar i reditelj Božidar Zečević, i reditelj, Alekdandar Hadži Djurović, autor filma Sveta Perka Krst u kamenu, koji će biti prikazan poslednjeg dana Festivala 30.jula. Festival otvara švedski film Drugi čin – s poznatim švedskim glumcima Lenom Olin (Lena Olin), i Ralf Larsgord (Ralf Lassgård). Razgovori s autorima filmova biće organizovani posle prikazivanja filmova, dok će paneli i radionice biti svakoga dana od 12.00 na Trgu. Selekcija dokumetarnih i kratkih filmova zakazana je za 18.30 u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za decu i omladinu planirana od 20.00 na Peraškom trgu.

Ceo program predstavljen je na sajtu Festivala www.fiffp.com.

Ulaz je slobodan, ali je broj mesta na Trgu ograničen.

Dobrodošli u svet snova 7. Međunarodnog filmskog festival FORTECA Perast 2023.

Program, informacije i prateća dešavanja možete pratiti na

www.fiffp.com

Najčitanije