16 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore: Hitno uraditi studiju o sigurnosti pomorske plovidbe kroz Boku Kotorsku

Baltimor most – pomorska nesreća

Pomorska a i šira javnost juče je bila zgrožena pomorskom nesrećom koja se desila kada je kontejnerski brod „Dali“ (https://www.synergymarinegroup.com/dali-imo-9697428/) udario u nosač velikog mosta u američkoj luci Baltimore, koji se nakon toga srušio u rijeku.

Još uvjek se čekaju potpuni izvještaji o stradalima i o posledicama ove nesreće u kojoj, srećom, nije bilo zagađenja okoline. Ono što se sada već zna je da je pričinjena ogromna materijalna štata koja se ne ogleda samo u oštećenju samog broda i nestanka mosta, već i u onim indirektnim koje se odnose na zaustavljanje prometa kako pomorskog tako i drumskog.

Neosporno je i da će izvještaji Obalne straže Sjedinjenih Država (USCG) o uzrocima pomorske nesreće uticati na promjenu US pomorske zakonske regulative odnosno na pooštravanju mjera sigurnosti pomorske plovidbe u US vodama. Dakako da će to najviše osjetiti pomorci odnosno pomorske kompanije čiji brodovi tiču US luke.

U povodu ove pomorske nesreće pozivamo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) da hitno preispita sigurnost pomorske plovidbe u našim vodama. Posebno u Bokokotorskom zalivu gdje bilo kakva slična ljudska ili tehnička greška može dovesti do velikih nesreća. Takođe, da hitno urade studiju o sigurnosti pomorske plovidbe kroz Boku Kotorsku koja bi trebala pokazati koje mjere sigurnosti su potrebne kako bi se smanjio rizik od pomorskih nesreća uključujući koliki broj i koje veličine kruzera mogu da borave u Kotorskom zalivu odnosno na vezu u Luci Kotor, eventualnom postavljanje pilona i priveznih bova za potrebe Luke Kotor, korišćenje remorkera kao pratnje u Bokokotorskom zalivu, i sl.

Da bi se ova pitanja sigurnosti pomorske plovidbe, kao i ostala pitanja iz ove oblasti pomorstva, počela rješavati na pravi način, ponovo tražimo da se pristupi donošenju novog Zakon o sigurnosti plovidbe koji bi trebao biti u skladu sa pomorskim zakonima EU. Takođe, zbog važnosti i vremenskih rokova, preporučujemo MSP, ako je to potrebno, da angažuje pomorske stručnjake ili konsultante iz okruženja (EU) koji već imaju iskustva u ovim poslovima, saopšteno je danas iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Najčitanije