16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ševaljević i Kovačević potpredsjednici Opštine Kotor

Ševaljević i Kovačević foto Radio Kotor

Nebojša Ševaljević (Građanski pokret URA) i Siniša Kovačević (Za budućnost Kotora) novi su potpredsjednici Opštine Kotor, odlučeno je na današnjem, trećem po redu, zasijedanju gradskog parlamenta koje je održano u sali kina “Boka”.

Kratke biografije novih potpredsjednika, pročitao je predsjednik Opštine Vladimir Jokić.

Nebojša Ševaljević je rođen 1964. godine u Kotoru. U prethodnom periodu bio je radno angažovan u Henkel – Rivijeri na poslovima pripravnika, nakon čega je radio kao suvlasnik i direktor firme u oblasti trgovine, te kao kreditni službenik u NVO “Altermodus”. Bio je zaposlen u Erste banci na poslovima savjetnika za klijente nakon čega je obavljao poslove direktora “Lovćen osiguranja” u Kotoru.

Ševaljević se zahvalio na povjerenju i kazao da će “funkciju obavljati u skladu sa zakonom i u interesu grada Kotora”. “ Izabran sam na osnovu predloga Građanskog pokreta URA i ovo jeste politička funkcija, ali će svakako moja kancelarija biti otvorena za sve naše sugrađane i trudiću se da im pomognem koliko god je to u mojoj moći” – rekao je Ševaljević.

Siniša Kovačević je rođen 1972. godine u Kotoru. U prethodnom periodu bio je radno angažovan u preduzeću “Jugopetrol” u službi knjigovotstva, zatim u službi komercijale preduzeća “Delfor” iz Beograda.

Siniša Kovačević obavljao je poslove izvršnog direktora “Croit Tivat”, a takođe je bio i menadžer salona “Lusso”.

Suvlasnik je i izvršni direktor firme “Boka Spring” Kotor.

Kovačević se, takođe, zahvalio na povjerenju, koje će se, kako ističe, truditi da opravda.

“Prije svega zahvaljujem koaliciji “Za budućnost Kotora” koja me kandidovala na mjesto potpredsjednika Opštine. Moj motiv za bavljenjem politikom je želja da dam doprinos vraćanju našeg grada onamo gdje istorijski, ekonomski, kulturološki i geografski  pripada. Kotor je bio i ostaće grad jer je centar Boke. Grad kulture, arhitekture i umjetnosti. Grad različitosti i tolerancije” – rekao je, pored ostalog, Kovačević. On je istakao da se Boka Kotorska kao regija mora bolje pozicionirati u državi, regionu i Evropi kako bi na najbolji način iskoristila potencijale koje ima.

“Što prije je potrebna izrada strategije razvoja grada. Moramo imati jasne ciljeve urbanističkog, ekonomskog i kulturnog razvoja Kotora. Potrebno je napraviti mobilizaciju svih snaga u gradu i povratiti pokretačku energiju jer je Kotor već neko vrijeme umoran grad, bez novih inicijativa, novih ljudi i aktivnosti. Neophodno je naći način kako bismo privukli investiciona ulaganja na zdravoj poslovnoj osnovi od kojih će imati koristi i građani i grad” – rekao je, između ostalog, Kovačević koji je istakao i da je neophodno obezbijediti finansijsku podršku za sportske klubove, a prije svega za VPK “Primorac” i FK “Bokelj” kao klubove sa dugom tradicijom.

Kako je četvoro odbornika podnijelo ostavku, danas su verifikovani mandati novim odbornicima. To su: Vido Drašković (Za liberalni Kotor – Andrija Pura Popović – Liberalna partija) , Milica Ljutić i Mladen Donković ( Za Kotor – za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović)  i Marija Bernard sa izborne liste “Vladimir Jokić – Kotor je naša nacija – Demokrate – Demokratska Crna Gora”.

Usvojen je Predlog odluke o dopuni Poslovnika Skupštine opštine Kotor. Kako je izvijestio predsjednik Skupštine Opštine Kotor Dejan Vukšić, Poslovniku o radu Skupštine opštine Kotor dodaju se tri nova člana.

Naime, u članu 70 a stoji da u slučaju vanredne situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti (dalje – vanredna situacija) odbornik može učestvovati u radu i odlučivati na sjednici Skupštine i njenih radnih tijela van sjedišta Skupštine (dalje – sjednica na daljinu) putem bezbjedne informaciono-komunikacione tehnologije.

Odbornik Liberalne partije Vido Drašković je kazao da tokom prvih stotinu dana nove vlasti neće podržavati ni odluke, ni smjene, ni imenovanja.

„Predizborna i postizborna kampanja koalicija koje obavljaju vlast su bile obećavajuće ali je nakon izbora potpisan sporazum koji su potpisali dva nosioca izbornih lica odnosno dva lidera i nosilac najveće koalicione liste koji nije član koalicije koju predstavlja i iza sebe nije imao snagu partije. Za razliku od tadašnje retorike – stvarnost je sada drugačija. Pitanje je da li je za njih Crna Gora građanska država ili ne odnosno da li je to u skladu sa Ustavom“ – rekao je, pored ostalog, Drašković.

Siniša Kovačević (Za budućnost Kotora) je reagujući na komentar Draškovića, kazao da nije najbolje shvatio njegovo izlaganje. „ Podsjetiću da se ovdje bavimo lokalnim temama. Inače, i na jednoj od prethodnih sjednica je vaš lider Andrija Popović imao neku teoriju o bjelašima i zelenašima. Boka nije bila dio države Crne Gore i nije bilo tih podjela, a takođe nismo učestvovali na Podgoričkoj skupštini, pa vas molim da riješite te podjele jedni sa drugima i javite nam rezultat“ – rekao je Kovačević.

Podsjetimo, prije početka zasijedanja gradskog parlamenta odbornici su minutom ćutanja odali poštu povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Najčitanije