26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sezona počela – saniraju krov Palate Grgurina, zgrade Pomorskog muzeja Crne Gore

Turisti nesmetano obilaze postavke na svim etažama



U toku je sanacija krova Palate Grgurina- zgrade Pomorskog muzeja Crne Gore, ali turisti i dalje nesmetano obilaze ovu reprezentativnu ustanovu kulture u Kotoru.

Sa krova je skinut crijep, a „kanalica“ karakteristična za arhitekturu primorskih gradova koja treba da se zamijeni, naslagana je na trgu ispred muzeja. Na ulazu u palatu se ovih dana stvaraju kolone turista, koji čekaju svoj red, dok radnici istovremeno na krovu i na tlu obavljaju svoj posao. Zgrada je obmotana zaštitnom mrežom i prolazi u krugu oko palate su obezbijeđeni, a krajnji rok za završetak radova je 15. jun.

-Radimo na sanaciji krovnog pokrivača. Krov je urađeni obnovljen prije par godina, ali sada su tigle problem. To nam je kapitalni projekat za ovu godinu- dobili smo 78.000 eura od Ministarstva kulture, a ostatak ćemo da sufinansiramo iz sopstvenih sredstava, s obzirom da su bile druge cijene kada smo aplicirali, kaže za Boka News Maja Uskoković, direktorka Pomorskog muzeja.

Maja Uskoković

Interesovanje za bogate zbirke Pomorskog muzeja ne jenjava, a najavljene grupe regularno obilaze postavke na svim nivoima.

– Imamo organizovane grupe koje dolaze sa vodičem, ali imamo mali problem zbog pojedinaca koji dolaze, jer se ne vidi natpis da je ovo Pomorski muzej. Nadamo se da će radovi brzo da se završe, „naoružaćemo se“ strpljenjem i najvažnije je da smo osigurali ulice, kako ne bi došlo do neke povrede. Nadamo se da će vrijeme da nas posluži i da će radovi brzo da završe. Uslovljeni smo i zabranom radova u sezoni, očekujemo da će do 15. juna sanacija krovnog pokrivača biti okončana, objasnila nam je direktorka Uskoković.

/M.D.P./

Najčitanije