15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šibenik posjetio kruzer toliko velik da nije uspio proći kroz Šibenski kanal

Kruzer Azura

Jutros se u blizini ulaza u šibenski kanal Sv. Ante usidrio 289 metara dug i 36 metara širok kruzer Azura. Riječ je o brodu za kružna putovanja britanske kompanije P&O Cruises, podružnice Carnival Corporationa.

Izgrađen je 2010. godine u Italiji, a plovi pod zastavom Bermuda. Ima 19 paluba te 1.557 kabina, a poznat je po čestim organizacijama vjenčanja s obzirom da kapetan ima sve potrebne ovlasti za taj čin.

Azura ima i jedanaest restorana i salona, dvanaest barova, četiri bazena, teretanu, kazalište, dva show salona, a posebna atrakcija je kino na otvorenom.

Na kruzeru se odmara otprilike 2.500 putnika, o kojima brine nešto više od 1.200 posade, izvjestili su nas iz Lučke uprave Šibenik. Putnici su pretežno Britanci, a ovamo su došli iz Kopra. Sljedeća destinacija im je Malta.

S obzirom na veličinu, Azura nije mogla proći kroz Šibenski kanal te je usidrena na sjeveroistočnoj strani otoka Zlarina. Putnici su stoga manjim brodovima prebacivani sa sidrišta do mjesta Zablaće, gdje ih je dočekalo oko 30 autobusa. Turisti će tijekom dana razgledati kulturno-povijesne znamenitosti stare jezgre grada Šibenika i prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka. Vjerujemo da će turističkim brodicama pobliže upoznati šibenski arhipelag.

Kruzer Azura, do sada najveći brod koji je posjetio Šibenik, u najavi ima ukupno tri posjeta ove godine, kazali su nam iz Lučke uprave Šibenik.

Podsjećamo, najveći brod koji je ikada uplovio kroz Šibenski kanal je Viking Sky dužine 228 metara. “Zbog širine samog plovnog puta, brodovi duži od 230 metara zapravo ni ne mogu sigurno ploviti kanalom Sv. Ante, stoga je zapravo to maksimalna dužina broda koji može uploviti u samu šibensku luku”, kažu iz Lučke uprave Šibenik.

Prilikom fotografiranja Azure uspjeli smo ispratiti jedinstveni jedrenjak Sea Cloud, koji je danas ranije popodne napustio Šibenik i isplovio prema Zadru.

Najčitanije