17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Šibenska tvrđava Svetog Nikole nakon dvije godine obnove otvorena za javnost

Sveti Nikola Šibenik – foto Sibenik IN

Šibenska Tvrđava Svetog Nikole, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis materijalne kulturne baštine, otvorena je u subotu nakon što je dvije godine bila zatvorena zbog radova na sanaciji, a otvorenju je prisustvovala i ministrica kultura Nine Obuljen Koržinek.

U protekle tri godine u obnovu tvrđave uloženo je oko 5 milona kuna, od čega 4 miliona iz proračuna Šibensko-kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture.

Provedeni su radovi na čišćenju objekta i nužnoj sanaciji radi sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

“Kad stavljamo ovakve projekte i prostore u funkciju, često govorimo o turistima i posjetiteljima. Ali zapravo je najvažnije ono što ta baština znači na nas, za građane, koji će dolaziti posjećivati ovakve spomenike. Jer svjedočeći tu ljubav prema svojoj baštini, svjedočimo ljubav prema svojoj domovini i unosimo taj tako potreban optimizam”, izjavila je na otvaranju ministrica Obuljen Koržinek.

Zahvalila se svim dionicima projekta revitalizacije tvrđave sv. Nikole, koji su “imali hrabrost i viziju” obnoviti tvrđave sv. Mihovil, Barone i sv. Nikola, a uskoro i sv. Ivana. Šibenik je peti grad na svijetu koji ima dva lokaliteta upisana na UNESCO-ov popis materijalne kulturne baštine – tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova.

Sveti Nikola Šibenik foto Hina

“Povezanost prirodne i kulturne baštine je nedjeljiva, pogotovo na lokalitetima poput tvrđave sv. Nikole. Nećemo pogriješiti kad kažemo da je Šibenik onaj grad koji cijeloj Hrvatskoj pokazuje i potvrđuje kako se stavljanjem u funkciju, obnovom i održivim upravljanjem kulturnim i prirodnim dobrima može postići transformacija jednom grada. Mi pred svojim očima, u kratkom razdoblju, vidimo na koji način je Šibenik započeo s tom transformacijom i kako se to dalje nastavlja”, rekla je ministrica.

Tvrđava sv. Nikole predstavlja primjer venecijanskog obrambenog sustava iz 16. i 17. stoljeća.

“To svjedoči transnacionalnoj važnosti ovog, u to vrijeme inovativnog modela vojne arhitekture, koji pokazuje sva dostignuća iz toga vremena, i u projektiranju i u građenju fortifikacijskih obrambenih sustava u vrijeme renesanse. I zapravo, istovremeno svjedoči o tim vrhuncima onodobne tehničke i logističke spremnosti te borbene strategije. Sigurna sam da će obnovom samo tvrđave sve te karakteristike i specifičnosti biti na pravi način prezentirane široj javnosti”. naglasila je   Obuljen Koržinek.

Svečanosti su prisustvovali su i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode te Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Izvor:Hina

Najčitanije