24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Kreativna Crna Gora“: Izradom drvenih barki afirmišu nematerijalnu baštinu

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na pred stojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama.

Imajući u vidu značaj programa „Kreativna Crna Gora“, prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori.

Autor jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa „Kreativna Crna Gora“ je Vitomir Vujović iz Prčanja – Kotor. U pitanju je projekat „Plaforma“, u okviru kojeg Vujović u svojoj radionici izrađuje drvene barke – koje su dio nematerijalne baštine Crne Gore.

Rezultat njegovog rada već je vidljiv, a cilj podrške kroz program „Kreativna Crna Gora“ je da njegove drvene barke nađu put do tržišta.

Drvena barka Vitomir Vujović foto Boka News

Vitomir Vujović objašnjava kako proces izrade drvenih barki, prije svega, predstavlja kompleksan posao.

Drvena barka je jako komplikovan sklop i ima mnogo elemenata. I ako vi ne možete da vidite, odnosno da imate sliku kako će ta barka izgledati prije nego što počnete da je crtate, teško je napraviti nešto da valja. Postupak izrade je zanimljiv, a sve zavisi od komplikovanosti same forme, jer postoje softverska ograničenja – na računaru možete nacrtati svaku liniju, ali pitanje je da li je vi u prirodi možete saviti na taj način – kazao je Vujović.

On ističe kako se izradi barki posvetio iz ljubavi, te da će mu podrška putem programa „Kreativna Crna Gora“ značiti mnogo u cilju daljeg unaprijeđenja proizvodnje.

Najčitanije