11 C
Kotor

Slušaj online radio

Simbol ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu – vila Alkima

Kotorski festival pozorišta za djecua

Kotor će od 2. do 12. jula i ovog ljeta biti najveselija pozornica na svijetu.

Simbol ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu – vila Alkima i slogan „Zamislite, djeco…“ inspirisani su motivima knjige ”Kotorske legendice”, čiji je izdavač Opštinska javna ustanova (OJU) ”Muzeji” Kotor, obavještavaju iz PR službe Festivala.

Legenda o nastanku Kotora je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, te je svojom autentičnošću nerijetko motiv kreativcima u realizaciji svojih ideja.

Jeste li se ikada zapitali, kako je, nekada davno, nastao grad Kotor?

Prema legendi, na obroncima padina, na obali plavetnog mora, pomorci su, diveći se ljepotama Boke, podigli grad u kome baš mi danas imamo svoj omiljeni trg za igru, kutak za dom i čiji svaki pedalj nesebično pokazujemo onima koji su očarani ljepotama našeg kraja.
Zaštitivši kotorske bedeme i brdo Pestingrad, Alkima je dobronamjernim savjetom ukazala pomorcima da je mudrije formirati grad pokraj vode. Ona je neumorno ostala da, čuvajući brda iznad grada, čuva i grad, a i vjekovima sve nas, njegove mještane i posjetioce.
Kako legenda kaže, vila Alkima, u noćima kad je mjesec mlad i žut, a nebo puno treperavih zvijezda, sjedi na vratima svoje pećine i tiho posmatra kako se grad budi. Zamislite, djeco, da je svojim bistrim očima, svojim netaknutim nevinim srcem, ugledate jedne večeri.. Gorska vila zasigurno ponosno posmatra vaše maštovite glave koje svojim vrcavim umom kreću u još jednu avanturu zvanu Kotorski festival pozorišta za djecu.

Otkrićemo vam  jednu tajnu – Alkima nam je jedne večeri šapnula da je misija ovogodišnjeg Festivala da svi zajedno maštamo, kao što ona mašta da će jednog dana zlatna lađa uploviti u zaliv i vratiti je kući… Zamislite, djeco, kako na jednom mjestu udružujemo maštu i stvarnost – a pod plaštom vile Alkime, pozorište biva mjesto gdje se magija dešava.

Ilustratorka Ana Rodić zaslužna je za kreaciju vile Alkime koja krasi naslovnu stranu „Kotorskih legendica“, a ove godine ponosno čuva i pozorišnu scenu 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Glavni simbol Festivala, Alkima – snažna gorska vila koja uzorno stoji, kao ogledalo hrabrih, mudrih i dobrih djela, okuplja i male i velike pozorišne zaljubljenike i one koji će to tek postati.

Dragi drugari, dobrodošli u Kotor koji je od 2. do 12. jula najinspirativniji – obojen najvedrijim bojama, posebno miriše na nova znanja, kreativnost i igru i donosi najčistiju energiju – onu koja nas posebno pokreće u danima kada je “grad u rukama najmlađih !, navodi se u saopštenju PR službe Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Referenca: ”Kotorske legendice” u izdanju Opštinske javne ustanove (OJU) ”Muzeji” Kotor,
Autorka ilustracije vile Alkime – Ana Rodić

Najčitanije