13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjajne vijesti iz podmorja Crne Gore

Foto Tea Katunaric - Tim Laboratorije dokumentuje torpedni brod S57 u Hrvatskoj - podmorje
Foto Tea Katunaric – Tim Laboratorije dokumentuje – podmorjetorpedni brod S57 u Hrvatskoj

Inovativnom i uspiješnom projektnom idejom, kao vodeći partner, Pomorski fakultet Kotor, Univerziteta Crne Gore, odnosno Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo doprinjeo je digitalizaciji i valorizaciji podvodne kulturne baštine i kreiranju novog oblika turističke ponude u Kotoru, Mostaru i Spilitu.

Projekat WRECKS4ALL je mobilisao institucije i promjenio pogled na podmorje Crne Gore i pokrenuo izgradnju savremene svijesti o važnosti očuvanja ovog resursa kulture i turizma.

Projekat je lokalno osvijetlio ronjenje kao unosan biznis u turizmu, zabavu za turiste, sloganom “svi mogu da rone”, i skrenuo pažnju na neophodnost regulative kako bi razdvojio taj sektor od sporta i specijalnih aktivnosti koje sprovodi sektori povezani sa bezbjednočću.

wrecks4all.com web sajt

Regionalno i internacionalno predstavio je unikatan potencijal crnogorskog podmorja. Potencijal podvodnih prirodnih i kulturnih atraktivnosti je dostupan na web stranici www.wrecks4all.com. Na njoj se svi mogu vjeriti u broj podvodnih atrakcija Crne Gore, ali i regiona.

Donešen je WRECK4ALL Akcioni plan za uspostavljanje i razvoj ronilačke destinacije, zaštitu i promociju podvodne kulturne baštine čija teza je ušla u Strategiju o razvoju turizma do 2025. Insitucije su prepoznale neophodnost izmjene legislative i usvojile primjere modela dobre prakse zasnovane na ISO standardima. U okviru projekta organozovana je obuka za šezdeset osoba na temu destinacijskog menadžmenta i turističke promocije podvodnog kulturnog nasljeđa. Obučene su četrdeset dvije osobe na temu podvodne arheologije i 3D fotogrametrijskog snimanja u zemljama učesnicama projekta. Izrađeno je 9 VR/AR proizvoda virtuelne realnosti na temu podvodnog kulturnog nasljeđa. Otvorena su tri prostora adaptirana za posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kroz virtuelnu realnost i simulaciju ronjenja.

Prepoznajući neophodnost, tokom implementacije projekta osnovana je Laboratorija za arheologiju pomorstva. Prva savremeno opremljena istraživačka jedinica u Crnoj Gori, koja će garantovati održivost rezultata i biti embrion razvoja kako arheologije pomorstva tako i povezanih nauka.

Pratite rad Laboratorije za arheologiju pomorstva na sledećim kanalima društvenih mreža i na ovom portalu.

Web site: https://www.ucg.ac.me/pfkotor/lzap

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCAiz00CQOB5AG3lQ08Nm-gA

Facebook (ENG): https://www.facebook.com/labmauom

Facebook (MNE): https://www.facebook.com/lzapucg/

Instagram (ENG): https://www.instagram.com/labmauom/

Instagram (MNE): https://www.instagram.com/lzapucg/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/labma-mne/

Twitter: https://twitter.com/labmauom

Najčitanije