35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanja na pjesnikinju Maju Perfiljevu – “Moje divne plave vale“

Perfiljeva

“Moje divne plave vale“ naziv je izložbe koja će u srijedu, 10. jula 2024. godine u 20 časova biti otvorena u JU Muzej i galerija Tivat, u znak sjećanja na sugrađanku i pjesnikinju, Maju Perfiljevu.

Rođena u Tivtu, gdje je provela najranije djetinjstvo, školovala se u Zagrebu, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, bila je neraskidivo vezana za Boku. U javnosti se afirmisala kao autorka mnogih  tekstova pop i rock muzike. Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija „Bokeljska noć“, antologijska balada bez koje ne može da prođe ni jedna fešta.

O njenom slikarskom radu, Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti, zapisala je: „Maja je slike stvarala u zanosu koji je proizvod umjetnikovog nesvjesnog u kom počinje da slika jedan motiv a tokom rada ga poveže sa nekim ili nečim drugim, prethodno već možda viđenim  i stvara misterioznu sliku  koja odražava iracionalni proces povezivanja. Na slikama se uočavaju asocijacije koje za rezultat daju, na prvi poged, prolaznost a s druge strane, jednu konstantu jednostavnosti vremena i života gdje prikazane scene čine jednu kompaktnu cjelinu.“

Svečano otvaranje izložbe radova na svili, uveličaće pozorišna rediteljka i muzičarka Dušanka Belada i profesor Neven Staničić.

Najčitanije