17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na pobunu mornara u Boki Kotorskoj

Pobuna mornara - Đenovići
Pobuna mornara – Đenovići

Ceremonija i polaganje vijenaca u znak sjećanja na pobunu mornara u Prvom svjetskom ratu biće održano u  Đenovićima u subotu 1. februara u 16 sati.

Radi nesmetanog i bezbjednog odvijanja ceremonije obilježavanja godišnjice pobune mornara u Boki, sutra će biti privremeno izmijenjen režim saobraćaja na priobalnom putu u naselju Đenovići. Na potezu od Portonovog do restorana Papagaj saobraćaj će biti zabranjen za sva vozila u terminu od 15.30 do 17 sati.

Podsjetimo, tog 1. februara 1918. godine, oko 6.000 mornara se pobunilo protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska, ali i protiv nepodnošljivih uslova života na ratnim brodovima i surove discipline.

Tada je podignuta crvena zastava na krstašu „Sankt Georg“. Nakon tri dana pobuna je ugušena, 250 mornara upućeno je na sudski postupak, a njih 43 na prijeki sud.

Đenovići spomen obilježje foto Boka News

Četvorica koja su vodila pobunu, osuđena su na smrtnu kaznu i strijeljana 11. februara 1918. godineu Kotoru. U tadašnjoj austrougarskoj mornarici služilo je 11 nacija, a u Boki je najviše bilo Hrvata, Italijana, Čeha, Slovaka, Njemaca, Mađara i Slovenaca.

Najčitanije