24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjeverna Makedonija šalje 100 vojnika u Sloveniju da pomognu poslije poplave

Sjeverna Makedonija

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da na 30 dana pošalje 100 vojnika u Sloveniju da pomognu otklanjanje posljedica poplava.

Odluku o slanju kontingenta od 100 pripadnika Armije Republike Sjeverne Makedonija (ARSM) Vlada Dimitra Kovačevskog je donijela na zahtjev Slovenije preko NATO mehanizma za civilne vanredne situacije u evroatlantskom području – Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO EADRCC).

“Pripadnici ARSM se šalju na period od 30 dana da učestvuju u pružanju pomoći Republici Sloveniji”, navodi se u saopštenju sa 177. sjednice.

Sjeverna Makedonija, ističe se, kao i do sada nastavlja da se stavlja na raspolaganje i solidarno učestvuje u raznim humanitarnim misijama i akcijama na područjima pogođenim prirodnim nepogodama i katastrofama.

Pripadnike ARSM, koji se spremaju da odu u Sloveniju da podrže slovenačke snage u suočavanju sa posljedicama velikih poplava, danas popodne su posjetili načelnik Genralštaba Vasko Đurčinovski i ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska.

General-potpukovnik Đurčinovski je rekao da su u Kasarnu “Strašo Pinđur” u Petrovcu kod Skoplja došli da bi provjerili spremnost za predstojeću humanitarnu misiju koju će vojnici početi u naredna 24 sata.

Najčitanije