15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

ŠkArt: “Naše priče u borbi za slobodu”

ŠkArt

Kvir izložba “Naše priče u borbi za slobodu” predstavlja priče zajednice transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba i sprovodi se u saradnji NVU ŠkArt iz Tivta i Asocijacije Spektra iz Podgorice. Prva izložba prikazana je u Kulturnom centru 201 u Podgorici u toku PRIDE nedjelje u oktobru 2022. Ova, druga po redu izložba, organizuje se u subotu od 19 časova u DTV Partizan, toku 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama u saradnji sa Opštinom Tivat i Centrom za kulturu Tivat, saopštili su iz ŠkArta.

Izložba, pored radova kreiranih kroz set radionica, sadrži i samostalne radove umjetnika iz zajednice, intimne stvari ljudi koji su prošli kroz proces tranzicije, kao i performans GENDER ATTACK Danijele Nikić. U samoj postavci korištena je transformabilna čelična kockacsta konstrukcija BOX koju je kreirala Jelena Ivančević iz ŠkArta za izlaganje u okviru savremene i konceptualne, zatim i pozorišne i performativne umjetnosti. BOX projekat podržan je od strane Opštine Tivat kroz raspodjelu sredstava za nevladine organizacije za 2022.

Izložba je nastala u okviru projekta ŠKARTAONICE koje sprovodi NVU ŠkArt u partnerstvu sa NVO 201 a kroz program “Odgovorno i solidarno- građani preuzimaju inicijativu” koji implementira Fond za aktivno građanstvo u saradnji sa nevladinim organizacijama Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju “Zračak nade” i Aktivna zona, a finansira Evropska unija.

Nakon izložbe program se seli u caffe bar Propela u kojem će od 21h feministički DJ duo Bizzar puštati muziku.

Najčitanije