24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mrežu festivala Jadranske regije: Zimsko izdanje

ZIMSKO IZDANJE

Četiri moćne filmske priče iz regiona pogledajte besplatno online od 10. do 18. decembra


Mreža festivala Jadranske regije predstavlja Zimsko izdanje: Četiri moćne filmske priče iz regiona pogledajte besplatno online od 10. do 18. decembra.

Nakon dva uspješna Proljećna izdanja, filmske manifestacije ujedinjene u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival i Ljubljanski filmski festival predstavljaju prvo Zimsko izdanje, u okviru kojeg će od 10. do 18. decembra na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba biti prikazana četiri filma iz regiona.

To su “Ja sam Frenk” Metoda Peveca, “Asimetrija” Maše Nešković, “Otac” Srdana Golubovića i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Strugar Mitevske. Filmovi će biti dostupni publici na teritorijima zemalja članica Mreže, i to potpuno besplatno.

“Zimsko izdanje osmislili smo sa željom da, uz pomoć platforme koja objedinjuje publike pet velikih regionalnih festival, doprinesemo dometu nekoliko značajnih filmova, i to u zimskom periodu kad više vremena provodimo ispred ekrana u toplini doma. Riječ je o filmovima čiji se distributivni ciklus donekle ili u potpunosti poklopio sa pandemijom, te zbog toga nisu dobili priliku da steknu regionalnu publiku u mjeri u kojoj to zaslužuju. U programu su dva ostvarenja koja publika izvan matičnih zemalja možda nije imala priliku da vidi, te dva koja su uspješne međunarodne turneje zaključila vrijednim nagradama i priznanjima”, izjavili su organizatori.

Film “Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca pred gledaoce postavlja zanimljivu moralnu dilemu: Šta biste uradili kad biste naslijedili milionski iznos za koji znate da je stečen prevarom? Neočekivano nasljedstvo postaje okidač sukoba između Frenka (Janez Škof), buntovnika koji se još uvijek zaklinje u socijalističke vrijednosti, i njegovog brata Braneta (Valter Dragan), tipičnog posttranzicionog tajkuna. Dok Frenk istražuje porijeklo novca koji je njihov pokojni otac prisvojio raznim sumnjivim poslovima, Brane želi da se novca dokopa uz pomoć advokata i mreže očevih beskrupuloznih prijatelja.

U svom debitantskom dugometražnom filmu “Asimetrija” rediteljka Maša Nešković bavi se pitanjem zašto se neke veze, pa čak i one ispunjene ljubavlju, nakon nekog vremena raspadaju. Kroz tri narativne linije film prati tri para čije se priče prepliću jednog vrelog ljeta u pustom Beogradu: dječak Pec i djevojčica Lola provode posljednje dane ljetnih praznika uoči Lolinog preseljenja u Kanadu; komšije Olja i Ivan upuštaju se u strastvenu vezu; Vera i Vladimir rastaju se nakon 20 godina braka. Uloge u filmu tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić.

Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio je niz značajnih nagrada, među kojim je i Nagrada publike u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, nezaposleni nadničar Nikola napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješke kreće na put prema Beogradu gdje planira da iznese svoj slučaj ministru. Uloga očajnog oca koji od gubitnika sa društvene margine postaje junak našeg doba donijela je Goranu Bogdanu brojne nagrade i priznanja, kao i nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca. Ostale uloge u filmu tumače Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić i drugi.

Film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” rediteljke Teone Strugar Mitevske je satira koja prati dešavanja u makedonskom gradu Štipu. Tamo svakog januara lokalni sveštenik u rijeku baca drveni krst za kojim skaču stotine muškaraca. Onoga ko ga izroni pratiće sreća i uspjeh. Ovog puta za krstom spontano zaroni i Petrunija, te uspije da ga ugrabi prije ostalih. Muškarci su bijesni jer se žena usudila da učestvuje u njihovom ritualu. Nastaje potpuni haos, ali Petrunija (u hvaljenom glumačkom izvođenju Zorice Nusheve) ne popušta. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu Guild Film, a među brojne uspjehe ubraja se i filmska nagrada LUX Evropskog parlamenta 2019. godine.

Filmovi će biti dostupni gledaocima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

Najčitanije