20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Skauti “okupirali” Grahovo

izviđači Skauti

Do šeste smotre izviđača Crne Gore ostalo je manje od nedjelju dana, a mladi skauti već su “okupirali” Grahovo.

Radovi se privode kraju, izviđači iz Crne Gore zadovoljno trljaju ruke jer su svjesni da su uradili veliki posao, a raduju se dolasku drugara iz čitavog svijeta.

Na Grahovu se 28. jula do 5. avgusta očekuje više od hiljadu izviđača, a crnogorskim su ovih dana, oko sređivanja kampa i finalnih priprema, pomagali skauti iz Belgije.

”Pripreme smotre aktivno traju već dvije godine, a u posljednjih nekoliko mjeseci tim načelstva, uz pomoć naših izviđača, ali i izviđača iz inostranstva, neumorno radi na svim segmentima.

Ono što nas posebno raduje je broj učesnika, ali i različitost zemalja iz kojih oni dolaze. Na smotri se očekuje više od hiljadu izviđača koji će biti raspoređeni u četiri izviđačka naselja i imaće mogućnost da steknu prijateljstva i zakorače u brojne avanture”, kazala je za “Vijesti” Nađa Lalović, načelnica za informisanje Saveza izviđača Crne Gore (SICG).

skauti

Obezbijedili su pijaću i tehničku vodu, sproveli struju, postavili rasvjetu, očistili šumu i kamp, a u pomoć čišćenja šume, što je kako kažu bio najveći izazov, pritekli su im izviđača iz Belgije.

”Smotra je svojevrsna olimpijada u životu jednog izviđača, mjesto gdje on pokazuje svoje sposobnosti, vrijeme kada se testira njegova odgovornost, ali i sve vještine koje je do toga momenta stekao kroz školu života – izviđačku školu. Smotra je mogućnost da na jednom mjestu izviđači iz svih krajeva svijeta, djelujući zajedno, kako i sam moto Svjetske skautske organizacije kaže, stvaraju bolji svijet i čine ga ljepšim mjestom za život”, kaže ona i ističe da imaju i pripremljenu maskotu – lisicu Mimu.

Moto smotre je “Zakorači u avanturu”, čime su željeli da, već u startu, stave akcenat na avanturistički duh po kome su izviđači poznati.

”Učesnici će biti podijeljeni u četiri naselja: Deljevac, Lisac, Bijela Gora i Jastrebica. Prvoga dana dobiće narukvice čija im boja otvara put u brojne avanture. Naredna četiri dana zamišljeni su izleti po sistemu rotacije, kada će učesnici posjetiti Kotor, Nikšić, znamenitosti Grahova, ali i uživati i naučiti nešto novo kroz programski dio ‘Život u kampu’ koji im omogućava da učestvuju u brojnim edukativnim, ekološkim i sportskim aktivnostima”, objašnjava Nađa Lalović.

Tokom posjete Nikšiću dobiće mapu i tražiti kontrolne tačke, te na taj način otkrivati istoriju i kulturu grada pod Trebjesom.

Tako će biti i u Kotoru gdje će imati prilike i da uživaju u krstarenju Bokokotorskim zalivom.

”Kada je riječ o Grahovu, organizovaćemo turu do Dvrsnika, učesnici će obići spomenik Savi Kovačeviću, pećinu, bogati arboretum, uživaće u aktivnostima na jezeru… Šestog dana planiran je internacionali dan kada će učesnici predstaviti svoju kulturu i tradiciju kroz degustaciju hrane i pića, ples, pjesmu, radionice i materijale koji će pristići iz svih krajeva svijeta”.

Izviđači ne mogu bez ekoloških aktivnosti i društveno-korisnog rada. Tako će biti i tokom smotre, pa su sedmi i osmi dan rezervisani za šumu i prostor oko Grahovskog jezera, ali i za dječji park, školsko dvorište, fasade…

”Ukratko, imaćemo pune ruke posla”, kaže Nađa Lalović.

Ističe da je zadovoljna što će izviđači moći da pokažu koliko su odgovorni pojedinci koji stvaraju bolji svijet i koliko poštuju onaj dio zakona da je skaut koristan član svoje zajednice koji čuva životnu sredinu.

”Smotra predstavlja vrhunac iskustva u životu jednog izviđača. Raduje nas činjenica što imamo različite uzraste na Smotri, od 7 do 77 godina. Svi oni doživjeće Mimine avanture na sebi svojstven način i stvoriti mnogo uspomena za pamćenje. Oni mlađi zaljubiće se u izviđaštvo i nikada neće izaći iz ove priče, a stariji će im biti dobar primjer kako i u kojem se smjeru dalje treba razvijati. Pored učesnika, na smotri imamo i tim od sedamdesetak volontera, za koje je smotra opet neko novo iskustvo i drugačiji vid izazova”.

Dodaje da je smotra ujedno veliki test za Savez izviđača Crne Gore i vjeruje da će svi zajedno uspjeti da ga uspješno polože i nastave da “jačaju kako organizaciju, tako i pojedince koji vrijedno volontiraju u njoj”.

skauti

”Za mlade u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, ovaj događaj je od velikog značaja jer se ne planiramo zaustaviti ovdje. Ovo je projekat ‘na duge staze’. Na kampu Saveza izviđača Crne Gore planirana je izgradnja omladinskog centra koji će tokom cijele godine biti dostupan za sve zainteresovane mlade ljude i djecu. Dakle, ovo je samo početak”, obećava Nađa u ime SICG-a.

Generalni pokrovitelj smotre je Opština Nikšić, a sponzori su Fondaciji “Petrović-Njegoš”, Turističkoj organizaciji Nikšić, ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dok su zlatnim prijatelji UNICEF i Crveni krst Crne Gore.

Turistička promocija Crne Gore

Smotra je ujedno i odlična prilika da se turistički promoviše Crna Gora i da postane nezaobillazna destinacija izviđača, ali i njihovih prijatelja.

”Većina učesnika u našu zemlju stiže prije smotre, ali i ostaje u njoj po završetku događaja. Sve njih uputili smo na različite destinacije kako na sjeveru, tako i na jugu, i vjerujemo da smo napravili pravi izbor”, kaže Nađa Lalović.

Ističe da nijesu zaboravili ni zabavno-muzički segment programa.

”U večernjim časovima zabavljaće nas Anja, Simona i Luka, sa svojom žurkom ‘Jutro’ koja je inspirisana muzikom iz serije ‘Jutro će promeniti sve’, Todor Gogić iz ekipe Radija ‘Krš’, Who see klapa, naš izviđački bend Parental advisory, Autogeni trening, kao i grupa Tribe”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije