20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma (foto)

Svjetski dana planete Zemlje 22. aprila, sa ciljem podizanja svijesti prije svega mladih ljudi, o prirodi koja nas okružuje i značaju njenog očuvanja, tradicionalno je danas po šesnaesti put obilježen velikom ekološkom akcijom na  plantaži „Školjke Boke“ u Orahovcu.

Uspješnu akciju pod nazivom “Naša ekološka pjesma” organizovali su d.o.o. “Školjke Boke”, na čelu sa ekologom i uzgajivačem, Nevresom Đerićem i KotorArt – Don Brankovi dani muzike.

Učenici i profesori kotorskih škola, Gimnazije, Pomorske škole, O.Š. “Savo Ilić”, O.Š.”Njegoš”, ŠOSMO “Vida Matjan”, učestvovali su u čišćenju i košenju obale od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, prisustvovali ekološko-praktičnom času o kompostiranju, zidanja na suho ponti i mandraća, predavanju o ekologiji i razvoju u skladu sa prirodom, prezentaciji i degustacija organskih morskih proizvoda sa uzgajališta Školjke Boke.

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma

 „Moramo spašavati sebe ovu prirodu, našu planetu koja nije nama data nego mi pripadamo njoj. Neka nam je nazdravlje ovaj dan i nemojte zaboravljati, molim vas, svaki dan treba da učestvujemo u pomaganju sebi i drugima, Dan planete je veoma značajan dan za sve nas kao i naš rođendan“ – poručio je učenicima Nevres Đerić.

O značaju očuvanja planete Zemlje učenicima su govorili dr Sreten Mandić, dr Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora Kotor, Vlasta Mandić, Miomir Tapušković iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Vladimir Bujišić iz Sekretarijata razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor.

„Svi znate da je područije Boke svjetska prirodna i kulturna baština, niko je nije donio sa strane to je na ovim prostorima stvoreno, ali u zadnje vrijeme to se remeti silnim i nekontrolisanim razvojem, gradnjom… UNESCO neće spasiti Boku ako je mi sami ne spasimo, posebno vi mladi ljudi. Nama su priroda i Bog dali ono što malo ko ima na Planaeti na ovom malom prostoru. Osim što ste danas imali aktivnosti i jedan lijepi edukativni izlet da aktivno učestvujete u očuvanju naše Planete.“ – poručio je dr Sreten Mandić iz Instituta za biologiju mora Kotor.

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma

„Morate da volite Boku, naše netaknute pejzaže, da kada odete kući se preispitate dali imate dovoljno ljubavi za sve ovo što se ovde nalazi, jer upravo iz te ljubavi proizilazi aktivnost da se sačuva Planeta i uokviru nje ovaj naš mali predivni segment Boka“ – kazala je učenicima Vlasta Mandić.

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma

Inspektor za ribarstvo Miomir Tapušković iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja čestitao je učenicima na akciji i poručio da nisu sami.

„Ministrstvo  poljoprivrede i ruralnog razvoja  koji je zadužen za prirodnim resursima mora aktivno sprovodi akcije vađenja nelegalnih ribarskih alata, spriječavanje nelegalnih drugih aktivnosti u moru“ – kazo je Tapušković.

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma

Vladimir Bujišić istako je da Opština Kotor intezivno radi na izradi Lokalnog plana zaštite životne sredine, kako bi u narednom periodu imali jasne smjernice šta treba da radimo kako bi sredina u kojoj živimo bila bolja.

Kako nam je kazala PR KotorArta Sara Lakičević ovo je akcija je prvi korak projekta ArtEco, koji će se održavati od aprila do avgusta, i podrazumijeva tri tipa aktivnosti – Nauči!  Aktiviraj se!  i  Stvaraj!, koje doprinose usvajanju pozitivnih vrijednosti neophodnih za održivi razvoj društva.

Školjke Boke i KotorArt organizovali akciju – Naša ekološka pjesma

„Prošlogodišnji festival smo otvorili i zatvorili upravo sa temama ekologije. Ove godine smo sa tom pričom krenuli mnogo ranije, znate da otvaramo Festival 13 jula festival, ali mi ćemo tokom juna i jula mjeseca organizovati šetnje i čišćenje Vrmca i San Giovanija u saradnji sa školama, cilj nam je aktivirati djecu.  Imaćemo brojne radionice a sve će kulminirati na Don Brankovim danima muzike. Dolazi nam iz Slovenije Petar Kus koji radi instalacije od selektiranog otpada. Palniramo da od otpada naparvimo instalacije instrumenata koji će biti izloženi u parku Slobode u Kotoru kako bi utica na svijest ljudi“. – kazala je za Boka News Sara Lakičević.

Osim što se radilo i degustiralo za kompletan ugođaj pobrinula se Kristina Jevrić učenica III razreda ŠOSMO “Vida Matjan” koja je na gitari muzički ispratila događaj.

Dr Sreten Mandić: Proizvodnja kamenica zdrave hrane i masovni kruzeri ne idu zajedno

Proizvodnja kamenica, zdrave hrane i kruzeri ne idu zajedno. Ja sam protiv masovnih kruzera, mali broj kruzera da, turizam u tom dijelu da, ali ne i ova masovnost. Svi se pozivaju na održivi razvoj ali se tako ne ponašaju. Ovo mjesto i Nevres Đerić su pravi dokaz kako se može na malom prostoruvoditi uspješan posao u skaldu sa prirodom.

Neka davno sam proračunao da u Boki može se proizvoditi godišnje 600 tona školjaka, što znači da svaki stanovnik ima po jedno kilo, što nema niđe na svijetu, a da se sa time ne poremeti prirodni sklad.

Najčitanije