16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Školjke Boke: Vino bolje dozrijeva 20 metara pod morem nego u podrumu

Prije neki dan posjetili smo plantažu “Školjke Boke“ – Ljuta, kako bi provjerili kvalitet mušlji kamenica ali i kako dozrijeva arhivirano vino u bocama koje se  u oplemenjenim amforama čuva na različitim morskim dubinama na uzgajalištu.

Najvećom blagodati ovakvog podmorskog načina čuvanja vina naš domaćin smatra ujednačenu temperaturu kroz cijelu godinu, s oscilacijama od najviše dva stepena bilo ljeti bilo zimi. Vino koje je bilo pod morem kvalitetnije je sazrijelo, u njemu su se razvili ujednačeniji i ugodni zreli tanini, idealno je izbalansirano.

Sve je počelo prije nekih 7- 8 godina, kada je vlasnik Školjki Boke Nevres Đerić došao na ideju da proizvodi od grnčarije, u ovom slučaju amfore mogu biti oplemenjene prirodnim putem, morskim organizmima. Amfore koje su ovdje izložene su pravo bogatstvo. Kako je i sam kazao svaka amfora ili boca vina oko sedamdeset puta kao novi proizvod prođe kroz njegove ruke.

Školjke Boke – foto Boka News

Svaka amfora, svaki proizvod raznih veličina i oblika ima svoj identifikacioni kod, tako da ako se otuđi lako će se ući u njegov trag. Cilj ovog projekta je da se sačuva kulturno blago u našem podmorju. Na ovaj način u simbiozi sa prirodom dobili smo jedan divan proizvod koji može da krasi mnoge hotele, vile, privatne domove, restorane, konobe…

Zadovoljan i ponosan na svoj patent i proizvode dipl. ing. Nevres Đerić je kazao da je projekat jako zahtjevan.

„Za ove eksponate koje vidite potrebno je nekih četiri godine aktivnog rada, uz promjenu morske sredine, odnosno dubine, u zavisnosti od cijele biocenoze, lanca ishrane morskih organizama, koji se uhvate na našim amforama i bocama vina. Nekih sedamdesetak puta pa možda i više ovi proizvodi prođu kroz naše ruke. Tehnička riješenja ovog projekta iziskivala su mnogo rada. U ljubavi i komunikaciji sa prirodom ipak smo došli do toga da smo dobili proizvod koji će da krasi naš grad i državu, da krasi naše javno i kulturno morsko dobro koje se nalazi u ovom područiju. Po prvi put imamo legalno deklarisane uz račune i označene žigom amfore iz mora za sve one koji žele da ukrase i obogate svoje prostore. Svaki prozvod je deklarisan i označen kodom a cijene se kreću od 68 eura…“ – kazao je Đerić.

On je pozvao sve zainteresovane ozbiljne vinare iz naše države na saradnju, da učestvuju u projektu, da polože svoja vina u more uz amfore i školjke, u prvoj podmorskoj vinariji u Crnoj Gori.

Dođite probajte vino iz dubina vruja, nećete se pokajati…

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije