13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Školski brod “Jadran” kroz misaoni i stvaralački proces Stevana Kordića

Donosimo priču o jedrenjaku, školskom brodu “Jadran” koja je nastala kao iskustvo prelomljeno kroz oko objektiva, misaoni i stvaralački proces matematičara i fotografa prof. dr Stevana Kordića, u produkciji Brand New Tivat.

Boka Kotorska i brod Jadran imaju sreću što je Stevan Kordić uvijek spreman da fotoaparatom zabilježi promjenu svjetla, izmaglicu, krstarenja, valove i bonace… “Mi sa Pomorskog fakulteta Kotor, osjećamo se na tom brodu kao kod svoje kuće”, kaže Kordić.

Brand New Tivat je u saradnji sa rediteljem Dušanom Vulekovićem snimio kratke dokumentarne filmove koji imaju za cilj da sačuvaju od zaborava autentične priče i tradicionalne događaje koji se vezuju za prošlost Tivta.

Nagrađena fotografija Stevana Kordica

Školski brod „Jadran“  građen je od 1931. do 1933. godine u brodogradilištu “H.C. Stülcken &Sohn” u Hamburgu – Njemačka, za potrebe mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Brod je projektovao jugoslovenski inženjer brodogradnje Josip–Jozo Škarica. Svečano  je porinut u more 25. juna 1931, a završen 27. juna 1933. godine, kada je u potpunosti dovršen i predat  Jugoslovenskoj kraljevskoj mornarici.

U Tivat je „Jadran“ uplovio 16. jula 1933, a kraljevskoj mornarici  predat  je na svečanosti 19. avgusta 1933. godine u Splitu,  kada se svake godine tradicionalno obilježava njegov rođendan.

ŠB „Jadran” je trojarbolni jedrenjak tipa barkantin, namjenski projektovan i izgrađen za obuku mladih pomoraca. 

Najčitanije