15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Slavni jedrenjak otišao na svoju posljednju plovidbu, gledali smo ga u desetak filmova

Jedrenjak – EARL OF PEMBROKE

Početkom prošlog mjeseca na svoju posljednju plovidbu od Den Heldera do Kampena u Nizozemskoj zaplovio je Earl of Pembroke. Porinut je u Švedskoj 1945. pod imenom Orion i bio je jedan od posljednjih jedrenjaka napravljenih za potrebe transporta drvne građe Baltičkim morem.

Svoju karijeru u trgovačkoj mornarici Orion je završio 1974., kada ga je kupila produkcijska kuća Square Sail. Brod je kao trojarbolni jedrenjak, koji je svojim izgledom podsjećao na jedrenjake iz 18. stoljeća, ponovno zaplovio 1995. kao Earl of Pembroke, tj. pod imenom koje je prvobitno nosio i legendarni Endeavour kapetana Cooka.

Nakon trgovačke, brod je započeo svoju filmsku karijeru. Glumio je u desetak filmskih i TV produkcija, poput Longitude, Treasure IslandCount of Monte CristoCloud Atlas… Square Sail ga je 2012. prodao da bi ga, pet godina kasnije, kupio Scarlet Sails. No kako zarada od plovidbi Sjevernim morem i učešća na tamošnjim nautičkim festivalima nije bila dovoljna da pokrije troškove održavanja, morska filmska zvijezda je, nažalost, završila u rezalištu

Najčitanije