24 C
Kotor

Slušaj online radio

Slike i kolaži Milene Kolinović na izložbi u Budvi

Kolinović foto

Izložba slika-kolaža “La vita è bella – Život je lijep” umjetnice Milene Kolinović, modne i tekstilne dizajnerke, magistre komunikologije, biće otvorena u u nedjelju, 25. juna u 20 sati u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”(JU Muzeji i galerije Budve).  Otvoriće je Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva. Kustos izložbe je Vasilisa Gagović, istoričar umjetnosti.

Milena Kolinović je rođena 1983. godine na Cetinju. Srednju školu za dizajn završila je u Beogradu, odsjek dizajn tekstila. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava prvu i drugu godinu studija na odsjeku za dizajn tekstila, dok je treću i četvrtu godinu modnog dizajna završila na Fakultetu za dizajn u Beogradu. Magistrirala je na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu iz oblasti kultura globalnih medija. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi. Pored izloženih kolaža, publika će biti u prilici da vidi i dizajn za projekat tepiha, koji je nastao za vrijeme studija, a koji je inspirisan kolažnim skicama. Milena je svestrana umjetnica koja se uspješno bavi kolažima, dizajnom unikatnog nakita, dizajnom tkanja na razboju, štampe na tekstilu i drugim tekstilnim tehnikama, poput hekleraja i pletiva, crtanjem, slikanjem i fotografijom. Milena danas živi i stvara u Budvi.

Vasilisa Gagović, istoričarka umjetnosti zapisala je u pratećem katalogu da izložba La vita è bella – Život je lijep, umjetnice Milene Kolinović predstavlja seriju odabranih kolaža na kojima je posvećeno radila u protekle dvije godine, a izložbu je posvetila svojoj najvećoj ljubavi i vječnoj inspiraciji, kćerki Lari.

-Ovom izložbom umjetnica nam donosi duh različitih destinacija, otvarajući vrata svijetu mode i upoznavajući nas sa drugim kulturama koje zajedno stavlja u prvi plan. Na njenim djelima dominiraju ženske figure opasane modnim kreacijama koje umjetnica prikazuje koristeći klasičnu kolaž tehniku, kao i modnu ilustraciju pomoću koje pruža efektniji prikaz modnih detalja naspram prostora u kojem se nalaze. Autorka domišljato i vješto koristi slojevitost koju pruža kolaž tehnika, upotrebljava razne materijale i elemente, primjenjuje akvarel, akril i olovku kao implementarne tehnike, te time ostvaruje svijetlo-tamne efekte i kreira određenu perspektivu koja daje dodatnu dubinu njenim posebno efektnim kolažima. Pored prikaza ženstvenih, samouvjerenih, slobodnih žena, urbanih i elegantnih modnih kreacija, na kolažima se mogu vidjeti i animalistički, morski i cvjetni motivi, kao i mnogobrojni detalji poput isječaka tekstova, putnih dokumenata i raznih predmeta, koje uspijeva da sjedini u živopisnu i zanimljivu simboličnu cjelinu. Na Mileninim kolažima može se osjetiti duh posebnosti ambijenta kojeg nam na kreativan način predstavlja i dočarava. Njene modne kreacije donose nam atmosferu Italije, Njujorka, Afrike, Francuske, Mediterana sa poljima lavande, a neke, postavljene u zatvoren, nedefinisan prostor, iz njega izbijaju sa još dominantnijim karakteristikama. Kroz sve predstavljene kolaže provlači se specifičnost modnih trendova, ali je svaki od njih autentičan i predstavlja kreativnost umjetničinog duha utkan u temeljan i posvećen rad. Na njenim kolažnim slikama osjeća se zavodljiva i filmična atmosfera sa asocijacijom na naslovne strane poznatih svjetskih modnih časopisa. Kolorističko bogatstvo ovih djela uvodi nas u posebnost likovne poetike koju karakteriše harmonija jedinstva različitosti, ukazujući na Milenin osoben umjetnički put koji će se, sigurni smo, dalje otvarati i isijavati kroz svaki njen sljedeći rad, istakla je Gagović.

/M.D.P./

Najčitanije