22.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Poezija Andrije Radulovića u Budvi

Poetsko veče Radulović

Stihovi iz najnovije zbirke “Otkup”


Najnovija knjiga poezije pod nazivom “Otkup” autora Andrije Radulovića predstavljena je u četvrtak  na trgu ispred Spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša”u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. O knjizi i autoru govorio je književnik i književni kritičar Vidak Maslovarić. Ljubitelji poezije imali su priliku da uživaju u odabranim stihovima koje je kazivao autor.

O značenju esencijalne međurednosti u poeziji Andrije Radulovića zapisali su književni kritičari:

„Bogat literarni sumitet pesnik Andrija Radulović je tokom ove (2023) godine prinovio naslovom OTKUP podno kojeg pulsira orfejski pev izuzetnog lirskog kapaciteta. Na takvo razumevanje njenog sadržaja upućuje misaona višeslojnost fundirana tragom Biblijskog sveslova o značenju reči ,,U početku beše Reč, i Reč beše u Boga i Bog beše Reč (Jovan Glava 01), anticipirajući pritom, da je to podarje Svetvorca inkorporirano u filosofski pogled u kome se podrazumeva da je čovek (onaj kom je podarena) njegov centar i krajnja svrha njegove svekolike napredice…”

Književnik Andrija Radulović urednik je više časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, esejista, publicista, književni kritičar, antologičar i prevodilac. Objavio je dvanaest knjiga poezije i dvije antologije poezije, kao i veliki broj tekstova iz svijeta kulture i umjetnosti u dnevnim i međunarodnim listovima, novinama i časopisima.

Bio je predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Crne Gore (2005-2015); potpredsjednik Fondacije za književnost i kulturu „Miodrag i Branka Ćupić“; jedan od osnivača i potpredsjednik književnog društva „Njegoš“, kao i član i predsjednik žirija za nagrade „Marko Miljanov“ UKCG, „Makarijevo slovo“ i „Književni zapis“. Predsjednik žirija za dodjelu državne nagrade „Oktoih“ za izuzetne rezultate iz oblasti vaspitanja i obrazovanja. Predstavnik je Crne Gore u programskom savjetu Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja.

Objavio je djela: „Pogled s mosta“, 1994; „Znak u pijesku“, 1995; „Ponoć na Donu“, 1997;„Ognjeno rebro“, 1998;„Riječ sa juga“, 2000;„Anđeo u pšenici“, 2002;„Ognjeno rebro“ na bugarskom jeziku, 2003;„Coasta de boc“ na rumunskom jeziku, 2006;„Sniježna azbuka“, 2007;„Zvono“, 2008;„Bivše kraljevstvo“, 2010;„Bijela pčela Volta Vitmena“, 2015;„Kad bih plakao kao vinograd“, 2018;„General i lasta“, 2021.

Poezija mu je prevedena na: ruski, engleski, bugarski, italijanski, rumunski, španski, grčki, mađarski, arapski, danski, slovenački, makedonski, poljski, švedski, ukrajinski, francuski, bjeloruski, njemački, hebrejski, češki, svahili, bengalski i jermenski jezik, a objavljivana je u brojnim  domaćim i stranim zbornicima i antologijama. Laureat je brojnih nagrada, među kojima su i „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i „Radoje Domanović“.

/M.D.P./

 Foto: Muzeji i galerije Budve

Najčitanije