24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenci razvijaju mrežu pametnih sela, podstiču mlade da tu i ostanu

slovenija

Tri slovenačke opštine uz rijeku Savu, Krško, Sevnica i Brežice, dobile su 68.000 eura podsticaja za projekat “Pametna sela budućnosti” iz evropskog fonda za ruralni razvoj, potvrdila je nacionalna agencija za razvoj poljoprivrede i sela.

Tim sredstvima opštine će, među kojima je i Sevnica u kojoj je odrasla sadašnja američka prva dama Melania Tramp, finansirati projekte iz koncepta evropskog “pametnog sela”, kao što su povezivanje lokalnih proizvođača hrane s potrošačima, kursevi s područja digitalne tehnologije, obrazovanje i osvještavanje mladih kako bi ostali na selu, jačanje međugeneracijske solidarnosti, te snabdijevanja socijalno potrebitih.

Projekat “Pametna sela za budućnost” u koji se uključuje sve više opština iz ruralnih pokrajina u Sloveniji ima među osnovnim ciljevima da spriječi negativni demografski uticaj globalizacije na selu, jačati uslužne djelatnosti za stanovnike ruralnih područja, te smanjiti što je više moguće sveprisutno iseljavanje mlaih u grad ili inostranstvo.

Promoter koncepta “smart villages” u Sloveniji je eurozastupnik iz Slovenačke narodne stranke (SLS) i nekadašnji gradonačelnik Krškog, Franci Bogovič, koji se trudi da uspostavi mrežu “pametnih sela” u manje razvijenim seoskim opštinama širom Slovenije, te u tu svrhu podstakne optimalno korišćenje predviđenih evropskih sredstava.

“Vjerujem da će razvijeno selo jednom, postati identitet i srce Evrope. Projekat pametnog sela u fokus postavlja čovjeka koji u svojoj sredini, na selu, mora imati dovoljne prihode za kvalitetan život, što znači da selo onda ne bi napuštali ni mladi”, kazao je na jednom od svojih predavanja po Sloveniji bivši gradonačelnik Krškog, a jedno vrijeme i predsjednik SLS-a, a trenutno eurozastupnik u Briselu, dodavši da je budućnost Slovenije u proizvodnji zdrave hrane i ekološkom turizmu, što će je učiniti atraktivnom i prepoznatljivom turističkom destinacijom.

Najčitanije