7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija dobila prvu predsjednicu

Foto EPA

NATAŠA PIRC MUSAR postala je prva predsjednica Slovenije u povijesti te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90% glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njezin protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.

Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces. Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Pobjeda u drugom krugu

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Türk, a potom u dva mandata Borut Pahor. Pobijedi li Pirc Musar, postat će prva žena na funkciji predsjednika Slovenije.

Izvor:Hina

Najčitanije