12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani značajno uvećavaju budžet Opštine za 2023. u gradskoj kasi 24 miliona eura

Tivat / foto Boka News

Budžet Opštine Tivat za 2023. iznosiće 24.055.700 eura i biće za čak 30 odsto veći od ovogodišnjeg a žitelji tog grada mogu očekivati znatno veća ulaganja lokalne uprave u gradnju novih javnih objekata i infrastrukture, te više novca za kulturu, sport, socijalna davanja i NVO sektor.

Čulo se tom tokom javne rasprave o nacrtu budžeta Opštine Tivat za 2023. koja se završava danas. Nacrt budžeta pripremila je administracija aktuelnog gradonačelnika Željka Komnenovića koji je u pretak veče, na cetralnom okruglom stolu sa predstavnicima građana i Mjesnih zajednica, kazao da je ovakav planirani budžet za narednu godiunu potvrda dobrog rada dosadašnje lokalne vlasti Tivta koju su činile tri građanske liste. Ona je, kaže Komnenović, u protekle dvije godine uradila mnogo da finansijski stabilizuje grad, vrati prispjele dugove, izvučee Tivat iz minusa od 4 miliona eura u gradskoj kasi koliko joj je ostavila prethodna DPS-SD-HGI lokalna vlast i dovede ga do aktuelnog pludsa od preko 9,5 miliona eura na računima Opštine.

„Za nama su dvije turbulentne i izazovne godine u kojima smo spašavali grad od bankrota i pokušavali da Tivat finansijski „vratimo na zelenu granu“. Rezultati koje imamo su prevazišli i naša najoptimističkijaočekivanja tako da smo već na kraju septembra mjeseca imali ostvarenje planiranog budžeta za 2022. u procentu od čak 110%. Namjera nam je da se sav raspoloživi novac kojeg sada imamo, do zadnjeg centa ulođžimo u izgradnju nove, gradu nedostajuće infrastukture i javnih objekata, kao i da značajno uvećamo izdvajanja za kulturu, sport i socijalnu politiku.“- istakao je Komnenović.

Tako će dogodine transferi iz gradska kase Tivta za sport iznositi 800.000 eura i biti dvostruko većiu od aktuelnih. Od toga će najveći dio novca – pola miliona eura otići za dva glavna tivatska prvoligaša. Fudbalski kllub Arsenal i košarkaški klub Teodo, dok će ostale sportske organizacije međusobno podijeliti 300.000 eura. Ukupno će transferi insititucijama, pojedincima i NVO sektoru u okviru kojih su i izdvajanja za sport, sa ovogodišnjih 991.000 eura, u 2023. porasti na čak 1,49 miliona eura. Povećaće se i izdvajanja za stipenduje studentima, besplatan đački prevoz, pomoć insutitucijama, jednokratne socijalne pomoći, finansiranje projekta NVO sektora…

Kapitalni izdaci za gradnju nove inftarstrukture, javnih objekata i kupovinu nove opreme za gradska preduzeća i ustanove će sa ovogodišnjih 9,7 miliona, biti povećani na  preko 14 miliona eura. Od toga je 2,5 miliona eura namijenjeno za ekspropijaciju, 1,77 miliona za otplatu kredita njemačkoj KfW banci za gradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, preko 3 miliona eura za plaćanje već ugovorenih ili započetih projekata u gradnji lokalne infrastrukture i objekata,, 1,7 miliona za unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže, 3 miliona eura za „ostale kapitalne izdatke“…. Planiran je i utrošak pola miliona eura za nova „sredstava transporta“ od čega će se kupovati nekoliko novih vozila za potrebe Komunalnmog preduzeća, ali najverovatnije i autobusi ili minibusi za obavljanje gradskog saobraćaja i prevoza učenika ukoliko to kaom opravdano, preporuči Studija organizacije i vođenja saobraćaja u Tivtu koju je Opština već naručila kod Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Za otpatu dugova – bankarskih kartkoričlnih kredita koje je motrala uzeti 2021. radi stabilizacije gradskih finansija koje su tada bile „u crvenom“, Optšina Tivat će dogodine izdvojiti 528 hiljada eura.

Izdvajanja iz gradska kase za bruto-zarade i doprinose za zaposlene u lokalnoj upravi Tivta dogodine će iznositi 2,83 miliona eura i bile 1% manja od ovogodišnjih, ostala lična primanja zaposlenih 324.000 eura, dok će rashodi Opštine za materijal iznositi 627.900 eura  i biti 3 odsto većč od ovogodišnjih. Rashodi za usluge iznosiće 1,62 miliona eura i biće 52% veći od ovogodišnjih a usnovni uzroki tome je činjenica da će lokalna uptrava Tivta  dogodine čak 250.000 eura utrošiti na stavki „medijske i promotivne aktivnosti“ što je čak pet puta više nego 2022.

„Razlog za ovaj enormi porast potrošnje po tom osnovu je što dogodine po sporazumu o poravnanju koji smo postigli sa Organizacijom nza zaštitu prava autora muzike, moramo da solidarno sa Turističkom orghanizacijom Tivat, PAM-u platimo ukupno 700.000 eur za autorska prava za muzičke programe koje su prioteklih desetak godina za vrijeme bivše DPS, SD, SDP i HGI lokalnih vlasti, izvođeni na javnim manifestacijama u Tivtu, bez da su na vrijeme tada plaćane te nadokane PAM-u.“- pojansno je sekretar za finansije Optine Tivat Jovan Brinić. On je dodao da će dogodine biti znatno uvećana i izdavajanja iz gradska kase Tivta za programske aktivnosti lokalnih ustanova kulture; Centra za kultru, Muzeja i galerije i Gradske biblioteke a za što će biti utrošeno ukupno 642 hikljade eutra – 82 odsto više nego ove godine. Novina je i to što će sve lokačne javne ustanove dogodine ponovno dobiti i sopstvene žiro-račune u skladu sa preporukama eksternog revizora, čime će se prekinuti restriktivna praka koju je prije nekoliko godina uveo bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) kako bi redukovao nenamjensku potrošnju javnog novca u tim ustanovama.

„Takva praksa koja je tada vjerivatno i bila opravdana zbog načina na koji se u pojedinim JU neodgovorno trošio novac, u međuvremenu je pokazala i brojna ograničenja i nerijetko dovodila i do problema u funkcionisanju nekih JU, pa će one dogodine u skladu sa preporukom revizije, ponovno dobiti svoje žiro račune, ali time i veću odgovornost menadžmenta tih JU za njihovo stabilno i domaćinsko polsovanje.“- istakao je gradonačelnik Komnenović.

Izvor:S.L.

Najčitanije