15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Jako nevrijeme prouzrokovalo velike štete, pljuskovi i vjetar…

Nevrijeme – Slovenija – foto Delo.si – Bralec Borut

Nadležne službe u Sloveniji upozoravaju da su danas mogući pljuskovi i jak vjetar. Naglašavaju da je u četvrtak možda čak i nastao tornado u Ljubljani usljed jakog nevremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, jako nevrijeme izazvalo je u četvrtak mnogo problema širom Slovenije, najviše u Ljubljani i Kranju. Nekoliko ljudi je povrijeđeno. Neurje.si navodi da je, sudeći po slikama i izvještajima, tog dana u Ljubljani bio čak i tornado.

Radio Slovenija javio je da je vjetar oborio veliki broj stabala, odnio građevinski materijal, kontejnere za smeće, bilborde i saobraćajnu signalizaciju. Vjetar je otkopao i mnoge krovove, više od 70 samo u Kranju, a u Ljubljani i dio krova porodilišta i dvije poslovne zgrade.

Udari u glavnom gradu premašili su 100 kilometara na sat. Olujno je bilo i noću, a tako će biti i tokom dana u petak, najavio je za Radio Slovenija Uroš Strajnar, dežurni meteorolog u Agenciji za okoliš Republike Slovenije (ARSO).

“Očekujemo pljuskove i oluje uglavnom u zapadnoj polovini zemlje, a poslijepodne i dalje na istoku. Na zapadu razvedravanje. Tokom nevremena očekujemo jače pljuskove i udare vjetra”, rekao je Strajnar.

Mogući su i lokalno jači grad, jači udari vjetra i udari groma. Grad može oštetiti usjeve, moguće su poplave uz bujične vode, a udari groma mogu zapaliti i požare.

ARSO i dalje upozorava na visoku opasnost od požara. Ovo je najveće na Primorskom, ali je veliko i drugdje, zbog čega je narandžasti alarm proglašen za požare širom Slovenije, osim u sjeverozapadnom dijelu gdje se savjetuje oprez.

Najčitanije