14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija najavila nove poticaje za turizam na sajmu Alpe-Adria

slovenija

Slovenska vlada spremna je ponovo priskočiti u pomoć turističkoj industriji ako se kriza zbog rata u Ukrajini znatnije odrazi na tu djelatnost, čulo se u srijedu na otvaranju međunarodnog sajma za zeleni i aktivni turizam Alpe-Adria u Ljubljani.

Vlada je tokom dvije godine pandemije covida-19, zbog smanjenog dolaska gostiju, pomogla toj djelatnosti radi ublažavanja krize u iznosu oko jedne milijarde eura, a i dalje će joj pomagati ciljanim mjerama, kazala je na jednom od panela Ksenija Flegar, ravnateljica Uprave za turizam pri ministarstvu gospodarstva.

Pri tome je spomenula i mogućnost ponovnog izdavanja besplatnih turističkih bonova za građane koji bi se koristili u turizmu i ugostiteljstvu, što se u vladi još proučava.

Tim je bonovima za stimulaciju domaće turističke potrošnje Slovenija u zadnje dvije sezone donekle uspjela nadoknaditi nedolazak stranih gostiju koji su u normalnim sezonama prije pandemije ostvarivali dvije trećine ukupnih noćenja.

Slovenski turizam se nakon restrikcija zbog covida-19 oporavio i ova je godina za tu djelatnost počela pozitivno. No to se u zadnjih mjesec dana zbog rata u Ukrajini promijenilo pa se bilježi pad rezervacija iz inozemstva, posebno iz prekomorskih tržišta izvan Europe, čulo se na okruglom stolu o razvoju slovenskog turizma.

Uz ostalo, vlada Janeza Janše, potvrđeno je, priprema i mjere pomoći za sajamski turizam i gradske hotele zbog pada prometa, a trenutno je za tu mjeru predviđeno 10 milijuna eura pomoći.

Trideset i drugi turistički sajam Alpe-Adria koji je otvoren u srijedu zatvara se u subotu, s fokusom na “zeleni” i “aktivni” turizam.

Na sajmu će se ukupno predstaviti više od 130 turističkih tvrtki iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Italije i Nepala.

Hrvatska se u organizaciji Hrvatske turističke zajednice predstavlja u najvećem obujmu na ljubljanskom sajmu do sada, s više od 30  turističkih tvrtki koje prezentiraju svoje kapacitete na obali i u unutrašnjosti zemlje.

Izvor:Hina

Najčitanije