8 C
Kotor

Slušaj online radio

Luksuzna Šeherezada u Italiji: Tajanstvena jahta vrijedna 700 milijuna dolara navodno pripada Putinu, a dio posade radi za tajnu službu

seherezada

Jahta usidrena u Italiji koja je pod istragom zbog povezanosti sa sankcioniranim Rusima pripada Vladimiru Putinu, tvrde to aktivisti Zaklade za borbu protiv korupcije Alekseja Navalnog, a prenosi Otvoreno more.

Riječ je o jednoj od 20 najvećih jahti na svijetu čija se vrijednost procjenjuje na 700 milijuna dolara.

Talijanska policija još nije objavila tko je pravi vlasnik luksuzne Šeherezade duge 140 metara. No, Navalnijev tim istraživača otkrio je kako je gotovo polovica ruskih članova posade zaposlena u ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB) koja brine o sigurnosti visokih državnih dužnosnika, uključujući Putina.

Jedan član posade Šeherezade također je ranije radio na drugoj jahti Graceful, koja je također povezana s Putinom.

Navaljnijev tim tvrdi da je glavni časnik broda, Sergej Grišin, naveden na popisu kontakta kao ‘Sergej G. FSB’, a da je šef palube Anatolij Furtel registriran na adresi u Sočiju koju FSB koristi za zaštitu vile Bočarov potok. Aktivisti navode kako podaci s FSB-om povezuju i Furtelovog pomoćnika, Aleksandra Pečurkina.

Šeherezada ima heliodrom, bazen, kinodvoranu, pa čak i sigurnosni sustav koji je sposoban rušiti dronove, navodi SuperYachtFan. Bazen se može zatvoriti i pretvori u podij za ples, a jahtu je izgradio njemački proizvođač brodova Lürssen 2020. godine. Velebna jahta je usidirana u Marini di Carrara u Toskani i trenutno je na popravku, što moguće objašnjava zašto nije pobjegla od istražitelja kao što je to bio slučaj s jahtama drugih oligarha. Posljednja dva ljeta provela je u Soči, rusko crnomorsko ljetovalištu u kojem se nalazi omiljena Putinova ljetna rezidencija, Bočarov potok, gdje je proveo dosta vremena tijekom pandemije koronavirusa.

Ugovor o tajnosti podataka su uobičajeni među luksuznim plovilima, pa su i članovi posade i izvođači radova na Šeherezadi  morali i potpisati ugovore, zbog čega vlasništvo broda ostaje tajna.

Posada megajahte je također poduzela dodatne korake kako bi osigurala privatnost vlasnika, uključujući pokrivač za zaštitu svoje natpisne pločice i barijeru u luci koja sprječava pogled na dio broda. Mještani su tvrdili kako nikada nisu vidjeli ništa slično na drugim jahtama. S broda su čuli da posada razgovara ruski, a ime jahte povezuje se sa simfonijskom suitom koju je ruski skladatelj Nikolaj Rimski-Korsakov napisao 1888. godine.

Talijanska policija već prije je otvorila istragu o jahti, a njezin kapetan Guy Bennett-Pearce, rekao je za The Times da Putin nikada nije bio na ovoj jahti, te da vlasnik nije ni na jednom popisu europskih sankcija, iako nije isključio mogućnost da je vlasnik Rus.

Bennett-Pearce potvrdio je također je morao potpisati ugovor o tajnosti prije nego što je počeo raditi na Šeherezadi.

Ući u trag vlasnicima jahti prilično je teško, zahvaljujući off-shore tvrtkama. Šeherezada tako plovi pod zastavom Kajmanskih otoka i u vlasništvu je Bielor Asset Ltd, anonimnog subjekta registriranog na Marshallovim otocima. Ova vrsta dogovora o off-shore vlasništvu otežava utvrđivanje stvarnih vlasnika imovine.

Najčitanije