30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: neslaganja oko ublažavanja mjera

Slovenija

U Sloveniji, koja u zadnja dva tjedna ima poboljšanje epidemiološke situacije u pandemiji koronavirusa, još nema slaganja između vlade i epidemiologa koje mjere zbog toga treba ublažiti ili ukinuti.

Umjesto u četvrtak, kako je bilo najavljeno, vlada će svoju odluku o tome objaviti kasno u petak, a slovenski mediji u petak izvještavaju o razlikama između epidemiologa i pojedinih ministara u vladi kakvim tempom treba ići u relaksaciju mjera.

Epidemiolozi se zalažu za postupno i odmjereno ublažavanje mjera za one djelatnosti i aktivnosti gdje je zbog kratkog kontakta opasnost prijenosa zaraza manja, pa tako ne bi bilo više potrebno imati covid potvrde za ulazak u pošte, banke i državne urede.

S druge strane, ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek predložio je da se vrijeme rada ugostiteljskih lokala odmah produži do ponoći, a isto tako ponovo otvore noćni batovi i diskoteke, dok ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs smatra da bi trebalo ukinuti sve mjere ako se s time složi stručna skupina za Covid-19, objavio je slovenski radio.

U vladi tvrde kako najavljena odluka o ublažavanju mjera nije donesena u četvrtak na sjednici vlade zbog međunarodnih obveza premijera Janše, no da će biti donesena u petak navečer na sjednici vlade i da većih neslaganja nema.

Premijer Janez Janša ovog je tjedna na svom Twitter profilu naveo da će “idućih dana i tjedana” doći do ublažavanja ili ukidanja dosadašnjih mjera, ali je ponovo upozorio na potrebu da se što više ljudi cijepi, osobito oni iz ranjivih skupina.

Slovenija je u zadnja 24 sata zabilježila 3.771 slučaj zaraze  koronavirusom, što je  za 3.792 novozaražena manje nego dan ranije, a preminulo je 22 oboljeli. Broj hospitaliziranih se ne povećava, a postotak pozitivnih PCR testova je 16,8 posto, dok je prije koji tjedan bilo pozitivno i do 70 posto PCR nalaza.

Najčitanije